Svijet Vijesti

SPEKTAKULARNA AKCIJA: ZAPLIJENJENO 4,3 TONE KOKAINA, PALI BOSANCI, HRVATI, SRBI, ITALIJANI…

Policajci infiltrirani u kartel u Trstu su čekali robu pa uhapsili 38 osoba i zaplijenili četiri tone kokaina.

Akcija je započela u Kolumbiji. Tamo je tajni agent od Zaljevskog klana naručio veliku pošiljku kokaina za evropsko tržište. Prva pošiljka, od 300 kilograma, stigla je komercijalnim letom u Italiju, iako je Zaljevski klan mislio da će se transport, kao i obično, odviti morskim putem. Druga pošiljka, teška četiri tone, bila je zahtjevnija za prevoz pa je tajno prebačena prvo u Madrid, a onda vojnim avionom u Italiju. Krajnja destinacija bio je Trst, gdje su dvojica italijanskih agenata, ranije ubačenih u kriminalno podzemlje, preuzeli robu i čekali osobe koje su se javile da ih preuzmu, piše Jutarnji list.

“Nismo znali ko će se pojaviti da preuzme drogu. Stalno se radilo s kodnim imenima. Naši agenti čekali su da vide ko će se pojaviti”, priča pukovnik Leonardo Er iz odjeljenja za finansijski kriminal, predstavljajući detalje spektakularne evropske zaplijene u kojoj su policajci majstorski nadmudrili kriminalce i uhapsili 38 osoba.

Posrednici

Tajni agenti nisu dugo čekali u tršćanskoj luci. Po robu su stigli albanski, moldavski, srbijanski, crnogorski i bugarski krijumčari. Kuriri su preuzeli svojih 19 paketa ne sluteći da ih prati policija i da će im uskoro na rukama biti lisice.

Sveukupno je izdato 38 naloga za hapšenje, a sva droga, podmetnuta kako bi trgovce drogom uvukli u zamku, kasnije je pronađena i vraćena, osim nekoliko kilograma koji su istražiteljima izmaknuli, objavila je italijanska policija. Nažalost, tri osobe uključene u “posao” zasad su još u bijegu. One su djelovale kao posrednici, a među njima je i jedan Holanđanin.

Mreža za trgovce unosnim bijelim prahom počela se plesti prije više od godinu dana. Riječ je o međunarodnoj akciji, a koordinisala je Kancelarija javnog tužioca iz Trsta, koji je, pod upravom tužioca Federika Frece, zloglasnom kartelu i njihovim kupcima u Evropi podmetnuo tri policajca te spriječio da 240 miliona eura vrijedan bijeli prah, oko četiri tone, dođe na evropske ulice.

Ilegalni teret

Zahvaljujući tajnim agentima, kancelarija italijanskog tužilaštva ušala je u direktne pregovore s krijumčarima, djelujući kao “logistički posrednik” između prodavaca i kupaca za čak 19 pošiljki. Tokom akcije su otkrili kontakte, kanale prebacivanja “robe”, transportne mreže, imena i šifre za telefonsku komunikaciju. Bila je to, riječima italijanskih medija, kolosalna međunarodna prevara, po svoj prilici prva takva u istoriji.

Pali su, uz Italijane, i Holanđani, Slovenci, Srbi, Bosanci, ali i Hrvati. Tačnije, jedan hrvatski državljanin, Milan M. (37), te jedan srbijanski državljanin, Radivoje V. (33), koji je neko vrijeme živio u Hrvatskoj. Njih dvojica su uhapšeni u Hrvatskoj po italijanskoj potjernici iz Remetinca i trebali bi biti izručeni na suđenje u Italiju. Milan M. i Radivoje V. bili su manje važne karike u ovom narkolancu – radili su za trgovce vozeći kamione u kojima je bila droga.

Daleko u Kolumbiji bili su ljudi zaslužni za proizvodnju i distribuciju. Zapravo je njihov pad izazvao probleme koji su na kraju “usosili” njihove evropske poslovne partnere. Naime, prije nešto više od godinu dana policija iz kolumbijskog glavnog grada Bogote nazvala je svoje italijanske kolege dojavljujući im da narkotrafikanti traže sigurne kanale u Italiji za evropsko tržište. Bili su to ni manje ni više nego članovi trenutno najzloglasnijeg kolumbijskog narkokartela Zaljevski klan, na čijem je čelu bio Dario Antonio Úsuga, u kriminalnim krugovima, a i šire, poznatiji kao Otoniel. Aktivirani su tajni agenti sa zadatkom infiltracije u kriminalno podzemlje i uskoro je luka Trst predstavljena kao sigurna za istovar ilegalnog tereta.

Policajci su se predstavili kao kriminalci kako bi identifikovali preprodavače, posrednike i mule te kako bi policija prikupila dokaze za njihovu krivicu i uspješno suđenje.

“Kriminalci su povjerili transport i skladištenje freelancerima i zato su se infiltrirani policajci uspjeli ubaciti u lanac. Hapšenja i privođenja bila su odrađena kako bi izgledala kao slučajne akcije policije te kako ne bi izazvala paniku i povlačenje ostalih kriminalaca iz dogovora. Naša operacija je gađala upravo Zaljevski klan. On je više od kartela. To je klan koji ima vojnike, paravojne jedinice i kontroliše ogroman područja u Kolumbiji”, ispričao je na konferenciji za medije tužioc Freca.

Psi kao čuvari

Operacija je počela prije nešto više od godinu dana, a onda je, u novembru prošle godine, u kolumbijskoj džungli uhapšen šef kartela Otoniel. U njegovom hapšenju učestovalo je oko 500 policajaca i vojnika, a događaj je bio tako važan da je o njemu naciju izvijestio predsjednik Iván Duque, koji je govorio o “padu najvažnijeg šefa kartela od Pabla Escobara”.

Istražitelji su tokom operacije razotkrili gustu mrežu veza između Zaljevskog klana i kupaca iz Evrope. Italijanski istražitelj istaknuli su kako je kartel bio povezan s italijanskim kriminalnim organizacijama, prije svega s ‘Ndranghetom, jednom od najmoćnijih mafijaških organizacija u svijetu.

Otoniel je uhvaćen zahvaljujući vlastitoj slabosti – problemu s kičmom. Naime, zbog bolova u leđima mafijaški je boss uvijek spavao na specijalnim anatomskim madracima dok se skrivao po kolumbijskoj divljini. Inspektori su mu ušli u trag slijedeći madrace u trošnim seoskim kućama u kojima se krio. Osim toga, Otoniel je držao dresirane pse kao čuvare, a kolumbijske snage dočepale su se jednog od njih i uspjele ga obučiti da nađe gazdu. U svemu im je pomagala Amerika, a narkobos je na kraju izručen američkoj vladi zbog krijumčarenja droge u Americi. Otoniel je, dakako, bio poznat i po drugim zlodjelima, a ne samo ilegalnoj trgovini. Bio je brutalan i krvoločan, ubijao je i silovao, vrbovao je male dječake, a siromašne maloljetnice je seksualno napastovao i držao kao roblje. Zajedno s njim pali su kriminalci širom Evrope.

Najjači u Kolumbiji

Klan je proizašao iz desničarskih paravojski ustrojenih prije 20 godina. Zaljevski klan, koji se još zove Gaitanističke samoobrambene snage Kolumbije (AGC), kriminalna je organizacija proizašla iz jedne od kolumbijskih gerilskih frakcija.

Za razliku od početka, kad su se bavili i politikom, s vremenom su se pretvorili u običnu kriminalnu grupu koja se pokazala jako brutalnom u obračunima s neprijateljima.

Klan je proizašao iz desničarskih paravojski ustrojenih prije 20 godina kako bi se suprotstavile ljevičarskim gerilskim grupama u Kolumbiji, poput marksističkog FARC-a. Prema tvrdnjama kolumbijskih vlasti, Klan je s trenutno najmanje 3.000 članova najjača narkoorganizacija u Kolumbiji. Ima odlične veze s kriminalcima s Balkana, iz Italije i Meksika.

Related Posts