Svijet Vijesti

JUŽNA KOREJA JAČA NAORUŽANJE ZBOG PRIJETNJI SJEVERNE KOREJE

Južnokorejski ministar odbrane Li Džong Sup saopštio je da će Južna Koreja “dramatično” ojačati svoje odbrambene sposobnosti, zbog zabrinutosti da Sjeverna Koreja oživljava program testiranja nuklearnog naoružanja, javlja CNN.
„Naša vlada će povećati sposobnosti da bolje implementira mjere odbijanja uz podršku SAD i dramatično će pojačati sposobnost za odgovor vojske, kako bi odbila nuklearne i prijetnje projektilima od strane Severne Koreje“, rekao je Li na bezbjednosnom forumu „Dijalog Šangri La“ u Singapuru.
On je dodao da će Južna Koreja bliže sarađivati sa SAD i Japanom, što je na istom forumu naveo i američki ministar odbrane Lojd Ostin.
Li je rekao da se “stalne provokacije projektilima” od strane Sjeverne Koreje pojačavaju “u kvalitetu i kvantitetu” i dodao da su one i sjevernokorejske pripreme za nuklearne probe “ozbiljan izazov koji prijeti miru i stabilnosti”.
Njegovi poslednji komentari još jedan su znak da Seul zaoštrava stav prema lideru Sjeverne Koreje Kimu Džongu Unu, nakon niza sjevernokorejskih raketnih proba i izbora Jun Suk Jula za novog predsjednika Južne Koreje.
Sjeverna Koreja ove godine je značajno povećala testiranja balističkih projektila, lansiravši ih 17 do sada. SAD i Međunarodna agencija za atomsku energiju upozorili su ranije na znake da se Sjeverna Koreja sprema za podzemnu probu nuklearnog oružja, po prvi put od 2017. godine.

Related Posts