Analize

DA LI JE 2033. GODINA REALAN ILI OPTIMISTIČAN DATUM DA ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA UĐU U EU?

Grčki premijer Kirjakos Micotakis rekao je da je 2033. godina realan, ali optimističan datum da zemlje Zapadnog Balkana uđu u Evropsku uniju. Je li to ohrabrenje ili razočaranje za Srbiju koja datume čeka i odlaže od 2007. godine?

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Slobodan Samardžić smatra da je Micotakis dao tipičnu političku izjavu, jer oni, kaže, imaju običaj da olako daju prognoze. Navodi da je vjerovatno htjeo da oraspoloži prisutne, pokaže optimizam i pruži verbalnu podršku Zapadnom Balkanu.

„I naši političari su političari, znaju da je to nemoguće i 2035. i 2055., jer proširenje EU je zatvorena priča. EU drži politiku proširenja iz drugih razloga, ne da bi neko zaista ušao, već da bi se zemlje regiona držale pod kontrolom… Onda ide igrarija sa ulovima koja nije transparentna“, kaže Samardžić.

Ističe da su nekadašnji kopenhaški uslovi bili jasni i mogli su se mjeriti pravno, politički i ekonomski.

„Ovo sada je čista politika, i to dnevna. Uslovi se mijenjaju iz dana u dan. Imate sijaset uslova, a ako pogledate novu fazu sa tzv. klasterima, što su grupe oblasti, imate mogućnost da svaka od članica zakoči proces jedne države. To je totalna neizvjesnost i njoj treba tražiti alternativu, drugi način saradnje sa EU“, navodi profesor Samardžić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković podsjeća da postoji i sijaset političkih uslova koji se podrazumijevaju kako bi se došlo do strukturnih i funkcionalnih reformi.

„Danas smo dobili uslove kroz izvještaj Spoljnopolitičkog odbora EP“, podsjetio je Dejan Vuk Stanković.

Petrović: Štetno licitiranje datumima

Naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Miloš Petrović smatra da je dosad bilo prilično štetno licitiranje datumima.

Smatra da bi Srbija za deset godina tehnički mogla da bude spremna za pristupanje EU, ali da to nije samo tehnički, već politički proces.

„Usudio bih se da kažem da je postao i naglašeno geopolitički proces. Dokaz za geostratešku komponentu proširenja vidim u aplikacijama Ukrajine, Moldavije, Gruzije, koje su dio istočnog partnerstva, a ne proširenja“, navodi Petrović dodajući da je politika proširenja instrument EU kojim ona pokazuje svoju moć.

Dodaje da je, međutim, teško zamislivo da zemlje istočnog partnerstva uđu u EU prije nego što mi uđemo.

Samardžić navodi da je dvijehiljaditih djelovalo moguće da će Srbija ući u EU, ali da su je sve kasnije godine od toga udaljavale. „EU se zatvorila što se tiče pravog proširenja“, smatra Samardžić.

I Dejan Vuk Stanković smatra da je teško biti optimista, da su prije pet godina stvari izgledale kao da su postojale naznake da je moguće da dođe do ubrzanja, ali da se čini da je sada drugačije.

„Mi neka iskustva i standarde koje su usvojile razvijene države treba da implementiramo – efikasnija administracija, djelotvornija vladavina prava, bolji obrazovni sistem, sistem zaštite. Možemo da učimo od članica i primijenimo“, kaže Dejan Vuk Stanković.

Od sveobuhvatne normalizacije do priznanja nezavisnosti

U tekst današnjeg izvještaja Spoljnopolitičkog odbora EP amandmanima je ubačeno da se „od Srbije i Kosova očekuje potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa zasnovanog na međusobnom priznanju“, što je prvi put da se međusobno priznanje pominje u zvaničnom dokumentu institucije EU kao potrebno rešenje dijaloga Beograda i Prištine.

Samardžić kaže da se to zna već osam godina, otkako je usvojena sintagma sveobuhvatna normalizacija odnosa, ali da je sada to prvi put eksplicitno rečeno.

„Političari ne smiju da dopuste slobodnoj interpretaciji rečenicu koja može da znači priznanje, a oni su to prihvatili. Dobro da je neko rekao da je to to, tako da više neće biti zavlačenja“, kaže Samardžić.

Dejan Vuk Stanković kaže da najveći dio političke elite i ogroman dio građanstva neće da Srbija prizna nezavisnost tzv. Kosova.

„Ili ćemo prihvatiti to što nam kažu, ili ćemo gledati da osjetljivim diplomatskim akcijama izbjegavamo, razvijamo dobre bilateralne odnose. Mislim da je to realnije, jer nismo kao društvo opredijeljeni da priznamo KiM, ali možemo dobrim regionalnim odnosima da maksimiziramo korist“, zaključio je Dejan Vuk Stanković.

Related Posts