Svijet Vijesti

STOLTENBERG: VRIJEME JE DA SE ZADRŽI ZAMAH, KAKO BI NASTAVILI DA ŠTITIMO NAŠ NAROD

Ministri odbrane NATO-a zaključili su juče dvodnevne pripreme za predstojeći samit u Madridu. Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg rekao je da će se Samit baviti ključnim oblastima, uključujući pojačano odvraćanje i odbranu, podrška Ukrajini i drugim ugroženim partnerima, novi strateški koncept NATO-a, bolja podjela tereta i obezbjeđivanje resursa, i istorijske prijave Finske i Švedske za članstvo.

U srijedu veče, saveznici su se sastali s ukrajinskim ministrom odbrane Oleksijem Reznikovom kako bi razgovarali o hitnim potrebama Ukrajine i kontinuiranoj podršci saveznika i partnera da pomognu Ukrajini u odbrani od agresije Moskve. 

“Saveznici su najavili dodatnu pomoć, uključujući prijeko potrebno teško naoružanje i sisteme dugog dometa”, kazao je Stoltenberg, naglašavajući da NATO priprema sveobuhvatan paket pomoći Ukrajini, kako bi pomogao u poboljšanju interoperabilnosti sa Alijansom, prelasku sa sovjetske ere na modernu NATO opremu i daljem jačanju bezbednosnih institucija. U razgovore su se uključile i Gruzija, Finska, Švedska i Evropska unija.

Prvi čovjke Alijanse je pozdravio sastanak Kontakt grupe za podršku Ukrajini pod vođstvom SAD-a. Danas su saveznički ministri govorili o obimu i dizajnu budućeg stava NATO-a.

„Ovo će značiti više borbenih formacija NATO-a, kako bi ojačali naše borbene grupe u istočnom dijelu naše Alijanse. Više vazdušne, morske i sajber odbrane, kao i unaprijed postavljene opreme i zaliha oružja. I novi model snaga, s više snaga u većoj spremnosti i specifičnim snagama unaprijed dodijeljenim za odbranu određenih saveznika, kako bi se omogućilo mnogo brže pojačanje”, naveo je Stoltenberg, dodajući da su ministri takođe razgovarali o važnosti resursa. Podsjetio je da je bilo sedam uzastopnih godina rasta investicija u odbranu širom evropskih saveznika i Kanade, te da su saveznici nastavili da doprinose raspoređivanju NATO-a i više ulažu u vrhunske sposobnosti.

„Sada je vrijeme da se zadrži zamah, tako da možemo nastaviti da čuvamo mir, sprječavamo sukobe i štitimo naš narod”, poručio je Stoltenberg.

Related Posts