Analize

ĐENERO ZA UPA: NATO JE ODAVNO TREBAO PODRŽATI BIH

Hrvatski analitičar Davor Đenero smatra da su poslednje informacije o Bosni i Hercegovini dobre vijeste. Podsjetimo, Britanija je u četvrtak saopštila da će poslati vojne stručnjake u BiH kako bi se suprotstavili ruskom uticaju i “pojačali misiju NATO-a i promovisali stabilnost i sigurnost” u zemlji. Takođe, dodjeljivanjem paketa dodatne podrške u izgradnji odbrambenih kapaciteta BiH je odlukom zemalja članica Sjeveroatlanstke alijanse svrsatana u grupi strateški bitnih zemalja za NATO, izjavio je danas novinarima u Madridu neimenovani visoki zvaničnik ovog saveza.

“NATO savezu i Europskoj uniji dogodilo se da su prespavali drastično jačanje uticaja Rusije u Bosni i Hercegovini. Ozbiljni ljudi u Crnoj Gori posvetili su se studiji jačanja „meke moći” Rusije u toj državi, ali naravno, tek nakon izbora u avgustu 2020. Dugo je koncept „meke moći” bio nešto što se ekskluzivno vezalo uz SAD, uz NATO savez i do neke mjere uz EU i cijeli politički Zapad. Već duže vremena Putinov autoritarni režim radi na svojoj mekoj moći, a kako se lako prelazi s te njihove meke na „tvrdu” moć mogli smo vidjeti u Ukrajini, i to ne tek u februaru, s početkom opšte invazije i agresije na tu državu, nego već ranije okupacijom Krima i poticanjem secesije Donjecka i Luganska”, kaže Đenero za UPA portal.

Prema njegovim riječima, NATO savez je prije svega sistem kolektivne sigurnosti, koji se zasniva na skupnim vrijednostima.

“Bosna i Hercegovina je tokom agresije Miloševićevog režima pokazala ono isto što danas pokazuje Ukrajina, da pripada svijetu demokratije i sloboda, a da se suprotstavlja totalitarnom sistemu i surovoj okupaciji. Zato je izuzetno velika greška NATO saveza što nije daleko više radio na podršci tim vrijednostima unutar bosansko-hercegovačkog civilnog društva, koje je superiorno bosansko-hercegovačkim političkim klasama. Važno je da NATO bude čvrsto u BiH u vojnom smislu, ali je još važnije da bude u vrijednosnom smislu prepoznatljiv, i da podupire inicijative građanskog društva koje su usmjerene na to da BiH funkcionira kao dio evropske integracije i evroatalntskih struktura”, poručuje Đenero.

Related Posts