Svijet Vijesti

BOREL: SANKCIJE PROTIV RUSIJE SNAŽNO POGAĐAJU PUTINA I NJEGOVE SAUČESNIKE

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku Žozep Borel ocijenio je da sankcije protiv Rusije “već snažno pogađaju Vladimira Putina i njegove saučesnike i njihovi efekti po rusku ekonomiju će se vremenom povećavati”.

„Hoće li ovi značajni i rastući uticaji navesti Vladimira Putina da modifikuje svoje strateške proračune? Vjerovatno ne u bliskoj budućnosti: njegovi postupci nisu vođeni prvenstveno ekonomskom logikom“, naveo je visoki predstavnik EU u autorskom tekstu za list Politika.

„Međutim“, dodao je, „primoravajući da bira između privrednog rasta i oružja, sankcije ga stavljaju u stege koje se postepeno stežu“.

„Suprotno onome što smo prilično naivno mislili prije koju godinu, ekonomska međuzavisnost ne podrazumijeva automatski pacifikaciju međunarodnih odnosa. Zato je imperativ tranzicija na Evropu kao silu, na koju pozivan od početka svog mandata“, ukazao je on.

Kako je naveo, „suočeni sa invazijom na Ukrajinu počeli smo da prelazimo sa namjere na akciju, pokazujući da, kada je isprovocirana, Evropa može da djeluje“.

„Pošto ne želimo da ratujemo sa Rusijom, ekonomske sankcije su sada u središtu ovog odgovora. One već počinju da djeluju i to će činiti još više u narednim mjesecima“, istakao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku.

Related Posts