Analize

SAD U POSLU SA SANKCIONISAM SRPSKIM TRGOVCEM ORUŽJA

Ukrajinska avionska nesreća otkrila je kako SAD-e posluju sa trgovcima oružja iz Srbije, koji su zvanično pod sankcijama američke administarcije, i koji i pored toga, imaju registrovane kompanije na Floridi, otkriva istraživačka novinarka Diliana Gajtandžieva (Dilyana Gaytandzhieva), u tekstu za Arms Watch.

Naime i Slobodan Tešić, za kojeg se sumnja da je pravi vlasnik kompanije Valir DO, ali i navodni pravi vlasnik, pod snakcijama su SAD-a od 2017., odnosno 2019., ali su i pored toga u SAD-u registrovali ovu kompaniju koja je 2020 –te, prema javnoj evidenciji u SAD-u zaradila 15,4 miliona dolara, a u 2021. i 2022. Americi prodala 249 tona srpskog oružja. Jedna od pošiljki išla je preko luke Bar.

Kompanija za proizvodnju oružja Valir DOO iz Srbije, koja je u subotu izvozila oružje na nesrećnom letu Meridian Air Cargo, u centru je novih šokantnih otkrića. Ukrajinski teretni avion srušio se na sjeveru Grčke, pri čemu je poginulo svih osam članova posade u njemu.

Bijela supstanca nepoznatog porijekla

Nakon tragedije, grčke vlasti upozorile su na “bijelu supstancu nepoznatog porijekla” na mjestu nesreće. Zvaničnik vatrogasne brigade rekao je novinarima da su vatrogasci “osjetili kako im usne gore” i da je bijela prašina lebdjela u zraku. Supstanca je ispitana i nije pronađeno da je riječ o radioaktivnom ili biološkom materijalu opasnom po javno zdravlje, objavio je lokalni gradonačelnik Filipos Anastasiades (Philippos).

Avion je bio na čarter letu za prevoz oružja iz Niša u Bangladeš sa dva planirana tehnička zaustavljanja: u Amanu (Jordan) i Rijadu (Saudijska Arabija). Obje ove zemlje graniče se sa ratnim zonama – Sirijom i Jemenom.

Prema riječima ministra odbrane Srbije, Nebojše Stefanovića, opasni teret uključivao je 11,5 tona svijetlećih minobacačkih granata i minobacačkih granata za obuku vojske Bangladeša, a izvoznik je kompanija iz Srbije Valir DOO.

Related Posts