Svijet Vijesti

IRAK OPTUŽIO TURSKU ZA BOMBARDOVANJE I UBISTVO TURISTE, ČAVAŠOGLU NEGIRA NAPAD

Najmanje osam turista, uključujući jedno dijete, je poginulo a više od 20 je ranjeno u artiljerijskim napadima na sjeveru Iraka, saopštili su juče iračka vojska, zdravstveni zvaničnici i lokalna kurdska vlada. Irak za napad optužuje Tursku, dok turski ministar inostranih poslova to negira i navodi da je Istanbul spreman da pomogne u istrazi.

Najmanje četiri artiljerijske granate pogodile su odmaralište Barak u autonomnom iračkom regionu pod kurdskom upravom, rekao je za Asošijeted pres zvaničnik okruga Zaho Mušir Mohamed. Sve žrtve su irački državljani.

Iračka vojska je saopštila da je u napadu poginulo osam osoba, dok su zdravstveni radnici u bolnici u provinciji Dohuk, gdje su smješteni ranjeni, naveli da je devet mrtvih.

Jedan od ranjenih, turista iz Bagdada, rekao je da su u vrijeme napada mnoge turističke grupe bile na odmoru u tom području.

Vlada u Bagdadu je osudila napad, nazvavši ga „direktnim kršenjem suvereniteta Iraka“. Smrt civila izazvala je bijes Iračana, koji su organizovali protest ispred turske ambasade u Bagdadu, na kojem su paljene zastave Turske.

Turska odbacuje optužbe

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu odbacio je optužbe da je njegova zemlja izvršila artiljerijski napad na turiste na sjeveru Iraka i u intervjuu za tursku državnu televiziju TRT rekao da je Turska spremna da sarađuje sa iračkim vlastima u istrazi „podmuklog napada“.

„Prema informacijama koje smo dobili od vojske, Turska nije izvela napad na civile. Naša borba u Iraku je uvijek bila protiv teorističke Radničke partije Kurdistana“, rekao je Čavušoglu.

U kurdski region na sjeveru Iraka tokom ljetnjih mjeseci dolaze stotine turista sa juga zemlje jer je vreme rijelativno hladnije.

Turska je u aprilu pokrenula najnoviju ofanzivu u djelovima sjevernog Iraka, kao dio niza prekograničnih operacija započetih 2019. godine u borbi protiv zabranjene PKK koja se nalazi u planinskim regionima sjevernog Iraka.

PKK, koju Turska, Sjedinjene Države i Evropska unija navode kao terorističku organizaciju, predvodi pobunu u jugoistočnoj Turskoj od 1984. godine u kojoj je ubijeno desetine hiljada

Related Posts