Region Vijesti

ORUŽJE IZ AVIONA KOJI SE SRUŠIO U GRČKOJ PROIZVEDENO U SRPSKOJ KOMPANIJI KRUŠIK

Privatna kompanija Valir iz Srbije, čija se pošiljka oružja srušila 16. jula na sjeveru Grčke prilikom pada ukrajinskog aviona, saopštila je 22. jula da je svo oružje koje se nalazilo u avionu proizvedeno i nabavljeno od državne fabrike oružja Krušik. Ministarstvo trgovine, telekomunikacija i turizma Srbije objavilo je 22. jula na svom sajtu četiri dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme kompanije “Valir”, a u saopštenju stoji da su dozvole objavljene na zahtjev javnosti “po izričito dobijenoj saglasnosti izvoznika”, te da se radi o kupoprodajnom ugovoru koji obuhvata obračun i plaćanje PDV-a.

“Roba je u potpunosti plaćena kompaniji “HK Krušik a.d. Valjevo”, prije preuzimanja. Roba je prevezena o trošku izvoznika do aerodroma, a za dalje, do kupca i krajnjeg korisnika, obaveza je bila na brokeru iz Bosne i Hercegovine (kompanija “BA-Metalexport” prim. aut.)”, stoji u saopštenju.

Iz Ministasrtva dalje navode da su po okončanoj proizvodnji, inspektori Ministarstva odbrane Bangladeša izvršili kvantitativni i kvalitativni prijem robe i ispitali robu na poligonu. Time je, objašnjavaju, “još jednom u potpunosti otklonjena svaka dilema u pogledu vrste robe (vježbovne mine), kao i krajnjeg korisnika (MO Bangladeša)”.

Avion “antonov An-12”, srušio se 16. jula kod Kavale na sjeveru Grčke, a prevozio je 11,5 tona municije srpske namjenske industrije koja je teret prenosila za Bangladeš, a u nesreći je poginulo svih osam članova ukrajinske posade. Zatim je Grčka 18. jula uložila zvaničan protest Srbiji zbog toga što nije blagovremeno obaviještena o naoružanju u ukrajinskom avionu, saopštili su diplomatski izvori. Vučić je novinarima rekao da “ne razumije pitanje – zašto Srbija prodaje oružje”.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je 18. jula da pruža podršku grčkim vlastima da o svemu sprovedu detaljnu istragu i obavijeste javnost.

Kompanija Valir je osnovana je decembra 2019., kako se vidi u državnom privrednom registru, sa osnivačkim ulogom od 0,85 eura. Firma je u 2021. godini, kako se vidi iz finansijskih izvještaja, imala prihod od oko 55 miliona eura. Radnik državne fabrike oružja “Krušik” Aleksandar Obradović, iznio je 2019. godine tvrdnje i dokumente o korupciji u ovoj državnoj firmi za proizvodnju oružja iz Valjeva.

On je uhapšen pošto je otkriveno da je novinarima dostavio dokumentaciju koja svjedoči o tome da je u trgovini oružjem bilo privilegovanih privatnih firmi, među kojima i GIM, firma koja se povezuje sa ocem tadašnjeg ministra policije, a sada odbrane, Nebojše Stefanovića, kao i da su pojedine privatne firme oružje nabavljale po izuzetno povoljnim cijenama.

Informacije o poslovanju ministrovog oca Branka Stefanovića, koji je u međuvremenu preminuo, sa oružjem pojavile su se u javnosti još ranije, 2018. godine.

O njima je pisao nedjeljnik NIN, a BIRN je u novembru 2018. objavio da je otac ministra policije, kao predstavnik kompanije GIM iz Beograda, posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije. Međunarodni portal “Arms Watch” je u septembru 2019. pisao da je GIM kupovao oružje po povlašćenim cijenama u odnosu na državni SDPR, a o “aferi Krušik” pisali su i mnogi drugi svjetski mediji.

Predstavnici vlasti umanjivali su važnost iznijetog. Ministar Stefanović je rekao da njegov otac nema nikakve veze sa tom firmom, a to je ponavljao i predsjednik Aleksandar Vučić, dok je premijerka Ana Brnabić smatrala da je afera isfabrikovana.

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal Srbije još nije podiglo optužnicu protiv radnika državne fabrike Krušik Aleksandra Obradovića, iako je od njegovog hapšenja prošlo skoro tri godine.

On je suspendovan sa posla i nikada nije dobio status uzbunjivača.

Related Posts