Svijet Vijesti

EUROPOL: POSTOJE INDICIJE DA SE ORUŽJE IZ UKRAJINE KRIJUMČARI NA PODRUČJU EU

Evropska policijska služba, Europol, potvrdila je napise u njemačkim medijima da postoje indicije da se oružje iz Ukrajine krijumčari na područje Evropske unije.

„Poznati su nam slučajevi prodaje vatrenog oružja i vojne opreme na ilegalnom tržištu“, rekao je portparol Europola Jan Op Gen Ort, potvrđujući tako izvještaj njemačkog javnog servisa, prenosi Dojče vele.

Istražni organi iz zemalja Evropske unije su takođe sakupili informacije o krijumčarenju teškog naoružanja.

„Postoji velika opasnost da to oružje dođe u ruke organizovanog kriminala“, saopštio je portparol Evropola.

Njemački javni servis je u svom izvještaju citirao interne spise Evropola, u kojima se navodi da su „kriminalne mreže u regionu aktivne i da organizuju i pripremaju krijumčarenje veće količine vatrenog oružja i municije“.

Postoje indicije i da se oružje namijenjeno daljem transportu tajno skladišti duž ukrajinsko-poljske granice.

“Pripadnici bandi granicu prelaze legalnim putem i zatim odlaze u tajna skladišta po oružje“, citira se iz internih spisa Europola, koji bilježi i slučajeve u kojima su pojedinci granicu prema Poljskoj pokušali da pređu noseći vojno oružje.

Prema navodima portparola Europola, u Darknetu su se pojavile ponude za prodaju protivoklopnih rakete američke proizvodnje tipa „Džavelin“, ali je ukazao da to treba provjeriti i utvrditi da li je riječ o pravim ponudama ili o ruskoj propagandi.

Isti problem postojao i tokom rata u bivšoj Jugoslaviji

Njemački mediji podsjećaju da je taj problem postojao i tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, kada je takođe postojalo krijumčarenje vojnog naoružanja.

“Poznato je iz rata na Kosovu da ratno naoružanje predstavlja veliki sigurnosni rizik. Često ratno oružje završava u rukama ekstremista i organizovanog kriminala“, rekao je poslanik Zelenih u Bundestagu Konstantin fon Noc.

Mediji podsjećaju i da su teroristički napadi u Parizu 2015. djelimično izvršeni oružjem koje potiče iz bivše Jugoslavije i da su kod nekih terorista pronađene čak i protivoklopne rakete jugoslovenske proizvodnje.

Related Posts