Svijet Vijesti

NATO OBILJEŽAVA 70 GODINA NAUČNOG I TEHNOLOŠKOG ISTRAŽIVANJA

Naučna saradnja između zemalja NATO-a prvi put je institucionalizovana 1952. godine, na inicijativu naučnika dr Teodora fon Karmana, u znak priznanja kritične uloge koju nauka i tehnologija (S&T) igraju u osiguravanju da Alijansa zadrži svoju vojnu prednost nad potencijalnim protivnicima.

“U to vrijeme, naučna saradnja unutar NATO-a bila je prvenstveno usmjerena na avio-svemir. Spektar se od tada proširio na primijenjenu tehnologiju vozila, ljudske faktore i medicinu, tehnologiju informacionih sistema, modeliranje i simulaciju, senzore i elektroniku, analizu i studije sistema, te senzore i elektroniku. Osim toga, nacije zajedno rade na pomorskom istraživanju i eksperimentiranju u namjenskoj laboratoriji u vlasništvu NATO-a u La Speciji, Italija”, navode iz NATO-a.

John-Mikal Størdal, direktor NATO-ovog ureda za podršku saradnji u Parizu, pozdravio je godišnjicu, ističući da naučne i tehnološke aktivnosti nisu same po sebi cilj, već efikasno sredstvo za jačanje sposobnosti NATO-a da odvraća i brani.

“Naš ključ uspjeha je njegovanje zajednice znanja koja se ističe u nauci i tehnologiji i koja je čvrsto usidrena u strateške i operativne potrebe i zahtjeve naših oružanih snaga. Zajedno se bavimo suštinskim izazovima i prilikama na raskrsnici između novih tehnologija i sigurnosnih briga naših nacija i Alijanse. I taj naučni napredak stvara opipljive, efikasne i produktivne rezultate”, kazao je on.

Od 2012. godine, NATO-ova organizacija za nauku i tehnologiju (STO), nadograđujući se na naslijeđe prethodnih istraživačkih organizacija NATO-a, okuplja vojne operatere, vladine laboratorije, industriju i akademsku zajednicu, pružajući kritičan forum gdje se ideje mogu testirati i iskoristiti kolektivna kreativnost. “Tokom decenija, Alijansa je razvila najveću svetsku međunarodnu mrežu saradnje za nauku i tehnologiju u oblasti odbrane i bezbednosti. Danas mreža STO-a od oko 5.000 naučnika i istraživača iz 40 zemalja NATO saveznika i partnera radi na više od 300 projekata. Nedavno je istraživanje STO-a bilo na čelu NATO-ovog rada na novim i disruptivnim tehnologijama (EDT) i pomoglo je u informiranju NATO-ove nove hemijske, biološke, radiološke i nuklearne (CBRN) odbrambene politike”, navode iz NATO-a.

Gledajući unaprijed, kako dodaju, klimatske promjene i energetska sigurnost takođe će biti područja fokusa NATO-ovih naučnih istraživanja.

Related Posts