Svijet Vijesti

NATO: SEDAM SAVEZNIKA VODI INTEGRISANU OBUKU IZNAD RUMUNIJE

Sedam vazduhoplovnih snaga iz čitave Alijanse pridružilo se svojim avionskim i zemaljskim sistemima za obuku u rumunskom vazdušnom prostoru kako bi izveli koordinisane kombinovane vježbe vazduh-zemlja, demonstrirajući interoperabilnost i spremnost.

“Saveznička vazdušna komanda vodila je 28. jula dinamičnu operaciju velikog dometa iznad Rumunije, koju kontrolišu Kombinovani centar za vazdušne operacije u Torejonu, Rumunski centar za kontrolu i izveštavanje i francuski avion sistema za upozorenje i kontrolu. Lokalnim rumunskim F-16 pridružili su se francuski avioni Rafale i njemački Tornado, koji su se rasporedili iz svojih matičnih baza. Povezali su se sa borbenim avionima američke mornarice EA-18 iz američke udarne grupe nosača Harry S. Truman koja trenutno plovi Jadranskim morem. Formacija je simulirala borbe sa belgijskim F-16 i španskim F-18 lovcima i francuskim SAMP/T površinskim PVO sistemom”, saopšteno je iz NATO-a.

“Ova poboljšana aktivnost budnosti omogućava snagama da se pozabave velikim spektrom prijetnji, od taktičkih do strateških, koje dolaze iz mnogih pravaca”, rekao je potpukovnik Rafael, koji je dio tima za planiranje aktivnosti u Savezničkoj zračnoj komandi. Vazdušna sredstva koja učestvuju, kako navode iz NATO, simuliraju kako da degradiraju protivnikov integrisani vazdušni i odbrambeni sistem kako bi se omogućile operacije koje su usledile i sloboda manevara potrebna za odbrambene operacije u NATO i međunarodnom vazdušnom prostoru. “Okupljanje sedam saveznika na ovako složenom treningu naglašava sposobnost NATO-a da koncentriše multinacionalne vatre i efekte iz vazdušnih, pomorskih i kopnenih komponenti na istom mjestu u isto vrijeme i da osigura sposobnost i interoperabilnost da odgovori u slučaju da Alijansa je ugrožena“, rekao je potpukovnik Rafael.

Događaj je kulminirao preletom aviona učesnika u vazduhoplovnoj bazi Mihail Kogalniceanu u blizini Konstante u Rumuniji, demonstrirajući napredne multinacionalne vazdušne snage NATO-a. Aktivnost je u skladu sa međunarodnim zakonima i standardima i nije odgovor na trenutna geopolitička dešavanja, već je ugrađena u aktivnosti budnosti Alijanse koje imaju za cilj zaštitu istočnog krila i osiguravanje NATO saveznika u regionu.

“Ono što smo danas izvršili je zapravo nešto što ćemo češće raditi da pripremimo naše zračne snage za djelovanje u spornom okruženju”, rezimirao je potpukovnik Raphael. “Održiva spremnost snaga dodijeljenih NATO-u omogućava sposoban i kredibilan odgovor na potencijalnu agresiju u pozadini pojačanih tenzija nakon ruske invazije na Ukrajinu. Nastavkom svakodnevne obuke i odvraćanja i odbrambenih integracija i vježbi, NATO pokazuje trajni odbrambeni stav vjerodostojne borbe Vazdušna snaga, saveznička interoperabilnost i zajednička sposobnost spremne da osiguraju teritorijalni integritet”, zaključio je Rafael.

Related Posts