Svijet Vijesti

PUTIN: RUSIJA DOBIJA NOVU HIPERSONIČNU RAKETU KOJA NE POZNAJE PREPREKE

Ruska mornarica dobiće “narednih mjeseci” novu hipersoničnu krstareću raketu Cirkon koja “ne poznaje prepreke”, objavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Ruska flota sposobna je da nanese munjevit odgovor svima koji odluče da ugroze suverenitet i slobodu Rusije“, rekao je Putin u Sankt Peterburgu, tokom parade povodom Dana ruske mornarice.

On je istakao da se vojna oprema stalno usavršava i naveo konkretno ultramoderne hipersonične rakete Crikon koje, kako je rekao, „ne poznaju prepreke“.

„Njihova isporuka ruskim vojnim snagama počeće narednih mjeseci“, rekao je Putin.

Krstareće rakete Cirkon, maksimalnog dometa od oko hiljadu kilometara, pripadaju porodici novog oružja koje Rusija razvija i koje Putin naziva „nepobjedivim“. Njihove probe su počele od oktobra 2020. godine.

Prema Putinu, fregata Admiral Koroškov biće prvi ruski brod opremljen tim raketama i raspoređen „na osnovu bezbjednosnih interesa Rusije“.

„Domovina je sveti pojam za sve nas i njena odbrana je dužnosti i smisao života za svakog od nas“, dodao je Putin.

Putin je nadgledao paradu u Sankt Peterburgu povodom Dana ruske mornarice, u kojoj je učestvovalo više od 40 brodova i podmorinica i oko 3.500 vojnika. Dan ruske mornarice slavi se danas širom zemlje.

U Sevastopolju, na krimskom poluostrvu koji je Rusija pripojila, proslava je otkazana poslije napada dronom na glavni štab Ruske flote u Crnom moru u kome je šest osoba povrijeđeno.

Lokalne vlasti pripisale su napad „ukrajinskim nacionalistima“, u vrijeme kada se Rusija suočava sa ukrajinskom kontraofanzivom u regionu Hersona nedaleko od Krima.

Ukrajina je demantovala umiješanost u taj napad.

 

 

 

Related Posts