Svijet Vijesti

KINESKI NOSAČI I RATNI BRODOVI NA PUTU ZA TAJVANSKI MOREUZ: TAJPEJ ĆE SE MORATI BRANITI

Sada je jasno da se Peking neće zadovoljiti iskaljivanjem svog bijesa zbog posjete Nancy Pelosi Tajvanu samo riječima, pa čak ni uvođenjem nekih ciljanih sankcija tajvanskim kompanijama.

Označavanje šest velikih zona isključenja oko Tajvana tokom vojne vježbe koja počinje u četvrtak i traje četiri dana, ima potencijal pretvoriti ovo u krizu punih razmjera, piše BBC.

Peking je učinio istu stvar još 1996. , posljednji put kada je došlo do takozvane “Tajvanske krize”. Ali onda su sve zone isključenja bile daleko izvan teritorijalnih voda Tajvana.

Ovaj put tri od šest zona ulazi u tajvansko ograničenje od 20 kilometara, što je bez presedana.

Tajvansko ministarstvo odbrane već je taj potez nazvalo kršenjem konvencija UN-a i reklo da to predstavlja vazdušnu i pomorsku blokadu ostrva.

Ako bi Kina premjestila svoje brodove ili avione u ta područja, to bi dovelo do upada na tajvansku teritoriju, a Tajvan bi se pritom mogao osjećati prisiljenim braniti vlastite teritorijalne vode.

Američka mornarica sve ovo pomno prati, a u blizini, u Filipinskom moru, već plovi nosač aviona USS Ronald Reagan i njegova borbena grupa.

Podsjetimo, bivši američki predsjednik Bill Clinton 1996. godine premjestio je dvije borbene grupe nosača blizu Tajvana, kako bi jasno dao do znanja da je SAD spreman intervenisati ako Kina napadne ostrvo.

Ali vojna ravnoteža danas je puno drugačija od one 1996. godine. Kina ima svoje vlastite borbene grupe nosača, za koje se objavila da su se obije uputile prema Tajvanskom moreuzu.

EU poziva na dijalog, Rusija posjetu ocijenila “uznemirujućom”

Evropska unija je u srijedu pozvala da se napetosti oko posjete Nancy Pelosi Tajvanu riješe dijalogom, potvrdivši pritom da jasno podržava političko načelo jedne Kine, dok je Rusija posjetu ocijenila namjernim pokušajem Washingtona da uzruja Kinu.

Brisel je povodom posjete Pelosi, koji je izazvao burne reakcije Kine, pozvao da se novonastale napetosti riješe dijalogom te da komunikacijski kanali s Kinom ostanu otvoreni kako bi se izbjegle bilo kakve pogrešne procjene.

“Interes EU-a je da se u Tajvanskom moreuzu sačuva mir i status quo”, saopštio je portparol evropskog bloka 27-orice.

“Podržavamo mirno rješenje tog pitanja. Tenzije se trebaju riješiti dijalogom. Odgovarajući komunikacijski kanali moraju ostati otvoreni kako bi se smanjio rizik od krive procjene”, poručila je Evropska komisija (EK).

Portparol EK nije propustio istaknuti da Unija ima “jasnu politiku jedne Kine”, te da priznaje vladu Narodne Republike Kine kao jedinu legalnu vladu Kine, dok istovremeno teži nastavku “prijateljskih odnosa i saradnje s Tajvanom”.

Ruski ministar Sergej Lavrov je za posjetu Pelosi rekao da je izazvala “uznemirenost” te da se radi o namjernom pokušaju Washingtona da uzruja Kinu.

“Ne znam niti jedan drugi razlog za takvo postupanje, znajući što to znači za Narodnu Republiku Kinu”, rekao je Lavrov tokom posjete Mjanmaru.

Takođe je napomenuo da ponašanje SAD -a prolazi nekažnjeno.

Pelosina posjeta Tajvanu izazvala je bijesnu reakciju Pekinga, u trenutku kada su napetosti na međunarodnom nivou ionako povišene zbog sukoba u Ukrajini.

Rusija, koja posljednjih godina s Kinom gradi snažno partnerstvo, dala je snažnu potporu Pekingu. Moskva je upozorila SAD da je posjetom Pelosi stvorila preduslove za sukob s Kinom.

Moskva je takođe ponovila da ostaje privržena “politici jedne Kine”, priznavajući Tajvan kao dio Kine te se protivi nezavisnosti tog ostrva.

Related Posts