Crna Gora Vijesti

ĐOANA NA 2BS FORUMU: RUSIJA STOJI IZ SAJBER NAPADA NA CRNU GORU

Zamjenik generalnog sekretara NATO Mirca Đoana, kazao je da Rusija stoji iza sajber napada na Vladu Crne Gore.

“Crna Gora je isložena sajber napadu koji dolaze od strane ruske grupe, tako nešto smo vidjeli u Bosni i Hercegovni, tako da ćemo vidjeti šta će se dalje dešavati. Ali prisutni smo, na Kosovu imamo 20.000 vojnika tamo i to je najjača vojna prisurnost na Balkanu, jer želimo da garantujemo mir regionu”, rekao je Đoana tokom prvog dana 2BS Foruma u Budvi i dodao da će NATO učini sve da kroz misiju KFOR obezbijedi mir na Balkanu.

“Rezolucija 1244 kojom se KFOR rukovodi ostaje tamo gdje je bila. Mi ćemo preduzeti sve da obezbijedimo sigurno okruženje stanovnicima Kosova, ali znamo da je ono što ce obezbijediti trajan mir – dijalog Prištine i Beograda i suživot svih zajednica, zato je sloboda kretanja neophodna”, rekao je Đoana na bezbjednosnom Forumu.

Podsjetio je i da je Rusija pokrenula užasan rat, sa posledicama koje još traju.

“Zaparožje i ostali regioni koji su veličine Portugala, pripajaju se Rusiji. NATO nikada neće priznati ovo otimanje zemlje. Takođe ta nukerarna retorika je nešto što je eskaliralo jer rat ne ide kako je Rusija zamislila, jer je Moskva na snažan otpor i kod običnih ljudi”, kaže zamjenik generalnog sekretara.

Ova situacija je, kako kaže, bez presedana i zato je uzrokovala pomoć bez presedana.

Kad je u pitanju Crna Gora, Đoana kaže da je su naša zemlja i Alijansa tu jedni za druge.

“Tu smo za Crnu Goru i za Balkan. Uskoro će naša porodica brojiti još dva nova člana tako da ćemo biti velika porodica i najuspješnija alijansa u istoriji na dva kontinenta. Rusija je najveća bezbjednosna ali ne i jedina prijetnja. Ima ih puno, kao što su terorizam kao izvor nestabilnosti, konflikti u Africi, politika Kine i ambicije nove tehnologije i klimatske promjene. To sve ugrožava našu bezbjednost i iskušava našu otpornost zato, moramo biti jaki, agilni i ujedinjeni. To će nas sačuvati u sve opasnijem svijetu”, rekao je NATO zvaničnik.

Podjsetio je i da je Crna Gora izložena sajber napadima, koji kako kaže, dolaze od strane ruske grupe

Related Posts