Svijet Vijesti

ERDOGAN: U RATU U UKRAJINI NEĆE BITI POBJEDNIKA

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je na smirivanje situacije oko pitanja Tajvana.

“Ne bismo trebali dozvoliti novu krizu dok rat u Ukrajini i pandemija korona virusa negativno utiču na globalnu ekonomiju i stabilnost“, kazao je Erdogan, odgovarajući na pitanja novinara u avionu po povratku u Tursku iz Sočija gdje je u petak održao sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Potom se dotakao odnosa Turske i Rusije, napominjući da je s Putinom razgovarao o daljem razvoju privredne i ekonomske saradnje.

“Uzajamno razumijevanje zasnovano na međusobnom povjerenju i poštovanju koje smo uspostavili sa Putinom je garancija naših odnosa. Ono što je važno u sadašnjim uslovima jeste da nastavimo i unapređujemo naše odnose na osnovu zajedničkih interesa i unutar međunarodnog sistema“, kazao je Erdogan.

“Tokom našeg sastanka razmijenili smo ideje o daljem razvoju naše privredne i ekonomske saradnje. Ranije smo postavili naš cilj u trgovini od 100 milijardi dolara. U tom pravcu želimo da razvijamo našu saradnju u oblastima kao što su energetika, trgovina, turizam i poljoprivreda“, dodao je, prenosi Anadolija.

Doprinos regionalnom i globalnom miru

Istakao je da je ruskog lidera pozvao da održi sastanak sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Turkiye.

“Još jednom sam podsjetio Putina da možemo biti domaćini njegovog sastanka sa Zelenskim. Nastavićemo da unapređujemo naš dijalog sa našim crnomorskim susjedom, Rusijom, na svim poljima, kako bismo doprinijeli regionalnom i globalnom miru.”

Dodao je da je s Putinom razgovarao i o dešavanjima u Siriji i Karabahu.

Predsjednik Turske se takođe dotakao i pitanja isporuke žitarica iz ukrajinskih luka.

“U redu čeka još oko 20 brodova i Rusija nam je rekla ‘kada ćete posredovati i za naše’“, kazao je Erdogan, te je naglasio značaj Istanbulskog sporazuma za izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora.

“Ono što je sada važno jeste dobra implementacija sporazuma i pretvaranje pozitivne atmosfere u konkretne korake ka povratku na pregovore u Istanbulu. Od početka naglašavam da u ratu u Ukrajini neće biti pobjednika. Uprkos poteškoćama na terenu, ostajem pri svom čvrstom uvjerenju da će kriza biti riješena za pregovaračkim stolom“, zaključio je predsjednik Turske.

Related Posts