Svijet Vijesti

KINESKI AVIONI I BRODOVI SIMULIRAJU NAPAD, ZVANIČNIK MINISTARSTVA ODBRANE TAJVANA PRONAĐEN MRTAV U HOTELU

Kina danima sprovodi velike vojne vježbe oko Tajvana. U četvrtak je Kina, kako je objavio Tajvan, ispalila 11 raketa u more oko Tajvana. Juče je Tajvan objavio da su kineski avioni i brodovi ponovno prešli crtu razgraničenja u Kineskom moreuzu, a naknadno su objavili da je Kina izvela rekordnih 68 naleta borbenih aviona i plovila s 13 ratnih brodova oko Tajvana. Kina je objavila da prekida niz aktivnosti sa SAD-om.

Erdogan pozvao na smirivanje tenzija Kine i Tajvana

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je na smirivanje situacije oko pitanja Tajvana.

“Ne bismo trebali dozvoliti novu krizu dok rat u Ukrajini i pandemija korona virusa negativno utiču na globalnu ekonomiju i stabilnost“, kazao je Erdogan, odgovarajući na pitanja novinara u avionu po povratku u Tursku iz Sočija gdje je u petak održao sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Šef kineske diplomatije: Pelosi je pucala sebi u nogu

Usred eskalacije tenzija sa SAD nakon nedavne posjete Nensi Pelosi Tajvanu, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je da je njena posjeta bila „farsa“ i dodao da je Pelosi tim postupkom pucala sebi u nogu, prenosi Gardijan.

Tramp: Pelosi je dala Kini izgovor

Govoreći na mitingu u Viskonsinu, bivši američki predsjednik Donald Tramp upitao je zašto je Nensi Pelosi posjetila Tajvan.

“Šta je radila na Tajvanu? Ona je san Kine, dala im je izgovor. Oni su tražili taj izgovor”, rekao je Tramp.

Blinken: Kina se udaljava od prakse mirnog rješavanja problema

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da se radnje Kine oko Tajvana udaljavaju od prakse mirnog rješavanja problema.

Rekao je da će SAD raditi na tome da komunikacijski kanali ostanu otvoreni kako bi se spriječila pogrešna komunikacija, prenosi Reuters.

Čovjek koji je vodio tajvansku proizvodnju projektila pronađen mrtav u hotelu

Zamjenik direktora odjeljenja za istraživanje i razvoj tajvanskog ministarstva odbrane, koji je vodio proizvodnju projektila, pronađen je mrtav u hotelu u Pingtungu, na jugu Tajvana, prema službenoj Središnjoj novinskoj agenciji.

Ou Yang Li-hsing, zamjenik firektora vojnog Nacionalnog instituta za znanost i tehnologiju Chung-Shan, imao je 57 godina. Uzrok njegove smrti nije poznat, izvijestio je CNA.

Ou Yang, koji je bio zadužen za razne projekte proizvodnje projektila, bio je na poslovnom putu u Pingtungu.

Nove informacije o simulaciji napada na Tajvan

Od tajvanskog ministarstva odbrane stiglo je nekoliko novih informacija o onome što se opisuje kao simulirani napad.

Tajvanska vojska koristila je patrolne avione, patrolne mornaričke brodove i rakete na kopnu u odgovoru na jutrošnju kinesku simulaciju.

“Više kineskih letjelica otkriveno je oko Tajvanskog moreuza, neke su prešle srednju liniju. Mogući simulirani napad na Tajvan. Tajvanske snage su upotrijebile emitovanje upozorenja, patrolne avione, patrolne pomorske brodove i kopnene raketne sistema kao odgovor na ovu situaciju”, navodi tajvansko ministarstvo.

Related Posts