Svijet Vijesti

NJEMAČKA, MAĐARSKA I ITALIJA PREUZIMAJU NATO-OVU KONTROLU VAZDUŠNE POLICIJENA BALTIKU

Njemački, mađarski i italijanski borbeni avioni zauzeće vazdušne patrole nad baltičkim regionom u sklopu NATO-ove misije vazdušne policije počevši od 1. avgusta. U narednim mjesecima, četiri mađarska borbena aviona JAS-39 i osamdesetak pripadnika osoblja predvodiće misiju iz vazdušne baze Šiauliai u Litvaniji, dok će četiri njemačka aviona Eurofighter poletjeti iz Amarija u Estoniji. Njima će se pridružiti italijanski Eurofighters sa sjedištem u Malborku u Poljskoj.

“NATO air policija je jasan primjer solidarnosti Alijanse na djelu. U vrijeme kada je evropsku sigurnost iz temelja promijenio rat Rusije protiv Ukrajine, borbeni avioni NATO-a ostaju spremni danonoćno da zaštite saveznički vazdušni prostor. Uvijek smo na oprezu”, rekla je portparolka NATO-a Oana Lungescu.

 Novi kontingenti zamjenjuju belgijske, francuske i španske jedinice koje patroliraju regijom od aprila. Nakon nekoliko mjeseci u Šiauliaiu, avioni češkog ratnog vazduhoplovstva nastavit će s radom do kraja ljeta. Saveznici su naizmjenično čuvali nebo nad Estonijom, Latvijom i Litvanijom od ulaska u NATO 2004. godine, jer ove tri zemlje nemaju svoje borbene avione. Od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022., NATO je dodatno pojačao vazdušne patrole u istočnom dijelu Alijanse, s dodatnim avionima. U okviru NATO-ove misije vazdušne policije, borbeni avioni se dižu u nebo kada avioni u blizini savezničkog vazdušnog prostora ne prate dobre procedure letenja, uključujući dostavljanje plana leta i komunikaciju sa kontrolom letenja. NATO avioni za brzo reagovanje spremni su da polete u roku od nekoliko minuta kako bi presreli svaki avion koji bi mogao ugroziti vazdušni prostor saveznika.

 

Related Posts