Svijet Vijesti

NATO BRODOVI VJEŽBAJU SA UDARNOM GRUPOM NOSAČA HARRY S. TRUMANA SA AMERIČKOM MORNARICOM

Stalna NATO pomorska grupa (SNMG) 2 i udarna grupa američke mornarice Harry S. Truman (HSTCSG) uz pomoć fregate italijanske mornarice ITS Alpino (F 594) izvele su 24. jula zajedničke vježbe pomorske i protivvazdušne odbrane dok su djelovale u Sredozemnom moru.

“Saradnja je pokazala interoperabilne i zamjenjive sposobnosti i snagu NATO-ovih pomorskih snaga. SNMG2 je pomorska operativna grupa koju čine brodovi iz različitih zemalja članica NATO-a. Njima zapovijeda kontraadmiral američke mornarice Skot Skireta koji je preuzeo komandu 1. jula i ukrcao se na vodeći brod SNMG2 do juna 2023. godine, razarač američkih mornarica s vođenim projektilima USS Forrest Sherman (DDG 98)”, kažu iz NATO.

Skireta je govorio o važnosti i snazi ​​NATO alijanse.

“NATO alijansa je jača nego ikad. Rutinska demonstracija NATO integrisane pomorske moći u svim domenima biće ključ za odvraćanje naših protivnika i sprječavanje rata”, kazao je kontraadmiral u razgovaru sa radnom grupom o svojim očekivanjima i potrebi da ostane na oprezu i pripremi.

“Ako odvraćanje ne uspije, moramo uvijek biti spremni za borbu večeras. Pobjeda je važna. Tačka. Nema mjesta za drugo mjesto u našem poslu. Brza i dobro informisana taktička akcija će nam uvijek dati prednost u odluci”, kazao je Skireta. 

U sedmicama od preuzimanja komande, brodovi SNMG2 uključivali su Forrest Sherman, fregatu italijanske mornarice ITS Martinengo (F 596), brod logističke podrške italijanske mornarice ITS Vulcano (A 5335), fregatu turske mornarice TCG Kemalreis (F-247 ), brod za popunu njemačke mornarice FGS Bonn (A1413), fregata protivvazdušne obrane španske mornarice ESPS Almirante Juan De Borbon (F-102), fregata francuske mornarice FS Provence (D-652) i fregata helenske mornarice HS Kountouriotis (F-462) . Aktivnosti uključuju dopunjavanje na moru, vježbe razvoja ratovanja, sletanja međunarodnih aviona na palubu, operacije malih čamaca i razne obuke za brodove.

Related Posts