Svijet Vijesti

STALNA NATO POMORSKA GRUPA DVA STIGLA U LUKU NA KRITU

Stalna NATO pomorska grupa dva (SNMG2) sa nekoliko brodova iz radne grupe stigla je u zaliv Souda u planiranu posjetu luci 8. avgusta.

“SNMG2 je stigao sa svojim vodećim razaračem sa vođenim projektilima USS Forrest Sherman (DDG 98); fregata španske mornarice Almirante Juan de Borbon (F-102); fregata turske mornarice TCG Kemalreis (F-247); i fregata Helenske mornarice HS Kountouriotis (F462). Posjeta luci za radnu grupu dolazi nakon 10 dana provedenih u radu širom Jadranskog i Sredozemnog mora”, saopšteno je iz NATO.

Stalna NATO pomorska grupa dva (SNMG2) posvećena je sprovođenju ključnih zadataka navedenih u strateškom konceptu

“Zajedno, kao članovi SNMG2, radna grupa je izvela jedinstvene i taktičke događaje kao što su vježbe gađanja, vježbe elektronskog ratovanja, vježbe protivvazdušne odbrane i vježbe komunikacije. Iako zajedničko djelovanje obezbjeđuje povećanu interoperabilnost i poboljšanu komunikaciju tokom dinamičkih vježbi, ono takođe direktno podržava svrhu i principe navedene u Strateškom konceptu NATO-a za 2022. godinu”, pojašnjavaju iz NATO.

Podsjetimo, šefovi država i vlada NATO-a odobrili su 29. juna u Madridu novi Strateški koncept Alijanse u kojem se utvrđuju prioriteti, ključni zadaci i pristupi za narednu deceniju. “Strateški koncept opisuje bezbjednosno okruženje sa kojim se Alijansa suočava, reafirmiše vrednosti NATO-a i navodi ključnu svrhu NATO-a da obezbjedi kolektivnu odbranu. Dalje postavlja tri ključna zadatka NATO-a odvraćanja i odbrane; prevencija i upravljanje krizama; i kooperativna sigurnost.

„Stalna NATO pomorska grupa dva (SNMG2) posvećena je sprovođenju ključnih zadataka navedenih u strateškom konceptu,“ rekao je kontraadmiral mornarice SAD Skot Skireta, komandant SNMG2.

“Djelujući kao jedan tim na Mediteranu, prioritet nam je fokusiranje na kontinuirano poboljšanje. Alijansa je zajedno jača i nastavićemo demonstrirati kako je naša borbeno vjerodostojna, naprijed raspoređena flota najmoćniji, fleksibilniji i najsvestraniji instrument vojne moći. Baš kao što uspijevamo kada zajedno djelujemo na moru, posjete lukama su takođe ključne prilike za nastavak izgradnje tih vitalnih odnosa između saveznika i partnera”, poručio je kontraadmiral.

Posjeta luci daje priliku Grupi da dopuni gorivo i dopuni zalihe. Nautičari će takođe imati priliku učestvovati u rekreativnim aktivnostima i družiti se s lokalnim zajednicama širom ostrva.

Stalna NATO pomorska grupa dva (SNMG2) je multinacionalna integrisana radna grupa koja projektuje stalni i vidljiv podsjetnik na solidarnost i koheziju Alijanse na površini i pruža Alijansi stalnu pomorsku sposobnost za obavljanje širokog spektra zadataka, uključujući vježbe i stvarno- svjetske operacije u periodima kriza i sukoba.

Related Posts