Svijet Vijesti

KISINDŽER: SAD NA IVICI RATA SA RUSIJOM I KINOM

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer danas je izjavio da je Vašington odbacio tradicionalnu diplomatiju i da je u odsustvu velikog lidera svijet doveo do ivice rata sa Rusijom i Kinom zbog Ukrajine i Tajvana.

“Na ivici smo rata sa Rusijom i Kinom zbog pitanja, čiji smo dijelomični tvorci bez ikakvog koncepta kako će se kriza završiti ili gdje će nas odvesti”, rekao je za dnevnik Wall Street Journal.

Prema njegovim riječima, moderni američki lideri vide diplomatiju kao nešto zbog čega treba da imaju lične odnose sa neprijateljem, pokušavaju da preobraze ili osude svoje sagovornike i ne pokušavaju da shvate njihovo razmišljanje.

Kisindžer smatra da Sjedinjene Američke Države trebaju da traže ravnotežu između sebe, Rusije i Kine. Naglasio je da SAD ne trebaju jačati tenzije.

Pojedini su ovog iskusnog diplomatu i, kako se još naziva, geostratega kritikovali nakon što je na ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) izjavio da bi Ukrajina možda i trebala Rusiji ustupiti dio teritorija.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski bio je među tim kritičarima, poručivši Kissingeru da mu je “kalendar kao da je u 1938.”. Nedavno je Kisindžer pak poručio da Ukrajina ne bi trebala Rusiji ustupiti niti jedan dio teritorija.

Related Posts