Svijet Vijesti

ITALIJA: POVEĆAN BROJ UBISTAVA ŽENA, JEDNA ŽRTVA NA SVAKA TRI DANA

Od avgusta prošle do avgusta ove godine u Italiji je ubijeno 125 žena, što znači jedna žena na svaka tri dana. Broj ubistava se povećao u odnosu na prošlu godinu, kada je stradalo 108 žena.

Godišnji izvještaj italijanske vlade pokazuje da je najveći broj žena ubijen u porodičnom okruženju, od strane bračnog ili nevjenčanog partnera, kao i od strane bivših.

Prema podacima zavoda za statistiku (Istat), ogroman broj žena ne prijavljuje nasilje, niti razgovara o tome sa drugim ljudima.

Broj prijavljenih slučajeva nasilja od strane partnera je 12 odsto, a odsto od strane osoba koje nisu u emotivnoj vezi sa žrtvom. Smanjen je i broj prijava stolkinga, ove godine ih je bilo 15.817, u odnosu na 18.653 iz prošle godine.

Samo prije nekoliko dana izvršena su tri zločina nad ženama različitog godišta u Torinu, Rimu i Parmi.

U Torinu je nastradala žena od 73 godine kada ju je muž istukao štapom do smrti.

Njeno dozivanje upomoć sa balkona nije bilo dovoljno da se spriječi tragičan ishod. Ovaj par je važio kao miran bračni par, koji je u bračnoj zajednici više od 30 godina.

Samo par sati prije toga u Parmi je iz pištolja upucana žena od 52 godine. Ubistvo je pokušao njen suprug od 62.

Žena se kolima uputila ka najbližoj stanici karabinjera, jer je osjetila da je u opasnosti. Međutim, suprug ju je stigao i pucao u nju na ulici, ali je pogodio u rame, tako da se žena spasila iako je u bolnici, dok je muž uhapšen.

Još jedna žena je napadnuta i nekoliko puta izbodena nožem u Rimu od strane partnera, a spasena je zahvaljujući prolazniku, te se u ovom momentu nalazi u bolnici.

U posljednjih godinu dana u Italiji je izvršeno 319 ubistava, što je više u odnosu na prethodnu godinu, kada je taj broj iznosio 276.

Od ukupnog broja ubijenih osoba, 39,2 odsto su žene, a 36 ubistava je djelo organizovanog kriminala.

U Italiji je izvršeno 900.000 krađa, 24.644 pljačke, uhapšeno je 149 608 osoba, dok je njih 632.647 prijavljeno policiji.

Povećava se i broj slučajeva sajber kriminala. Zabiljleženo je 8.814 slučajeva, što je skoro duplo više u odnosu na prethodnu godinu, kada ih je bilo 4.938. Uhapšeno je 150 osoba, a 2.595 sajtova je stavljeno na crnu listu.

Related Posts