Svijet Vijesti

IRAK: U NAPADU NA VLADINU PALATI POGINULO 10 LJUDI

Desetero Iračana poginulo je u ponedjeljak nakon što je uticajni šijitski vjerski vođa Moktada al-Sadr najavio da se povlači iz politike, podstakavši svoje pristalice da napadnu vladinu palatu u Bagdadu i sukobe se s pristalicama suparničkih šijitskih grupa.

Mladići odani Sadru napali su sjedište vlade u Zelenoj zoni, nekadašnju palatu diktatora Sadama Huseina, i okupili se na ulicama ispred tog područja gdje su se sukobili s pristalicama suparničkih šijitskih grupa koje podržava Teheran.

Po izjavama očevidaca, neki su pucali na Sadrove pristalice, a drugi u vazduh. Pristalice suparničkih grupa gađale su se i kamenjem. Vojska je brzo proglasila policijski sat.

Uz desetero poginulih, nekoliko desetina ljudi je povrijeđeno, po policiji i bolničkim izvorima.

Sukobi su izbili nakon višemjesečnog političkog zastoja zbog kojeg nije formirana nova vlada.

Moktada al-Sadr objavio je u ponedjeljak da se zbog nerješive situacije povlači iz politike.

Al-Sadr je u junu povukao svoje poslanike iz parlamenta pošto nije uspio formirati vladu po svom izboru. Politička slijepa ulica između njega i šijitskih suparnika bliskih Iranu dovela je do najdužeg perioda bez vlade u Iraku.

Al-Sadrovi pristalice od kraja jula okupiraju parlament i protestuju blizu vladinih zgrada, odugovlačeći tako proces izbora novog predsjednika i premijera.

Strahuje se da će Sadrova odluka podstaknuti njegove pristalice na eskalaciju protesta, čime bi mogla početi nova faza nestabilnosti u Iraku.

Related Posts