Svijet Vijesti

SAD SPREMA PRODAJU ORUŽJA TAJVANU ZA 1,1 MILIJARDU DOLARA

Administracija predsjednika Džo Bajdena planira zatražiti od Kongresa SAD-a da odobri prodaju oružja Tajvanu u vrijednosti od 1,1 milijardu dolara, uključujući 60 protivbrodskih raketa i 100 vazdušnih raketa, saznaje je portal Politico, pozivajući se na obaviještene izvore.

Politico je, prema tri izvora, koji su zahtijevali anonimnost, zbog osjetljivosti ovog pitanja, naveo da bi fokus trebao biti na održavanju postojećih vojnih sistema Tajvana za ispunjavanje redovnih zadataka, umjesto razvijanja novih sistema i sposobnosti, koje bi vjerovatno rasplamsale već usijane tenzije s Kinom.

Američki zvaničnici ističu svoju stalnu podršku Vladi u Taipeiju, a pojedine stavke u procesu odobravanja pomoći za Tajvan mogle bi biti objavljene u narednim sedmicama ili mjesecima, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Posjete američkih zvaničnika

Peking je organizovao do sada nezabilježene vježbe na moru i u vazduhu oko ostrva koje smatra svojom teritorijom, u znak protesta zbog posjete Taipeiju predsjedavajuće Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi ranije ovog mjeseca, podižući tenzije na najviši nivo u nekoliko decenija.

Američki političari su u tri navrata posjećivali Tajvan nakon posjete Nancy Pelosi, a posljednja je bila senatorka iz Tennesseeja Marsha Blackburn, koja se u petak sastala s predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen.

Related Posts