Crna Gora Vijesti

STRANI MEDIJI: POZNATA HAKERSKA GRUPA CUBA RANSOMVER TVRDI DA IMA PODATKE IZ SKUPŠTINE CRNE GORE, UKLJUČENA I RUSIJA

Poznata hakerska grupa Cuba ransomver tvrdi da je došla do podataka iz Skupštine Crne Gore, objavio je securityweek.com medij specijalizovan za informacije o sajber bezbjednosti.

Taj medij objavio je fotografiju sa sajta te hakerske grupe na kojima se tvrdi da imaju podatke koje pripadaju Odjeljenju za odnose sa javnošću Skupštine Crne Gore, te da su te podatke dobili 19. avgusta ove godine.

“Sajber-kriminalci tvrde da su 19. avgusta ukrali fajlove, uključujući finansijske dokumente i izvorni kod. Oni su navodno pribavili prepisku sa zaposlenima u banci, bilanse stanja, aktivnosti računa, podatke o naknadi i poreske dokumente. Stranica Cuba ransomvare posvećena Skupštini Crne Gore ima dugme za preuzimanje koje bi vjerovatno trebalo da omogući korisnicima da dobiju ukradene datoteke, ali izgleda da preuzimanje ne funkcioniše u vrijeme pisanja ovog teksta”, piše securityweek.com.

U tekstu na tom portalu autora Eduarda Kovacsa se navodi da je Crna Gora meta razornog sajber napada za koji su krivi ruski hakeri, a možda je umiješana i poznata grupa ransomvare-a.

Agencija za nacionalnu bezbjednost objavila je prošle nedjelje da su vladini serveri na meti koordinisanih sajber napada.

Napad je bio usmjeren na vladine sisteme i drugu kritičnu infrastrukturu i uspio je da izazove određene poremećaje. Američka ambasada upozorila je svoje građane koji borave u Crnoj Gori da bi napad mogao poremetiti transport, komunalne usluge i telekomunikacije.

Međutim, zvaničnici u Crnoj Gori rekli su da tokom napada nisu ukradeni podaci i da nije pričinjena trajna šteta. Vlasti su saopštile da je napad politički motivisan i da ga je pokrenulo više ruskih agencija.

Nakon što je Crna Gora objavila incident, grupa za ransomvare nazivom Cuba ransomver objavila je na svom veb sajtu za curenje podataka zasnovanom na Tor-u da je provalila sistem crnogorskog parlamenta.

Cubanski ransomvare postoji od 2019. godine, a prošle godine je FBI upozorio organizacije da su sajber kriminalci ciljali kritičnu infrastrukturu. FBI je znao za otprilike 50 ciljanih subjekata, a agencija je navelada su hakeri primili desetine miliona dolara od žrtava.

Analiza koju su prošle godine sproveli SecuritiJoes i Profero pokazala je da kubanski operateri ransomvare-a vjerovatno govore ruski. Ruska vlada je optužena za zaštitu – a ponekad čak i za zapošljavanje – sajber kriminalaca.

Ovo ne bi bio prvi put da je hakerska grupa ransomvare-a ciljala vladu.

U maju, akter prijetnje koji stoji iza ozloglašenog ransomvare-a Conti ciljao je kompjuterske sisteme Kostarike i zaprijetio da će svrgnuti vladu.

Related Posts