Svijet Vijesti

ERDOGAN PONOVIO PRIJETNJE GRČKOJ: MOGLI BISMO IZNENADA DOĆI JEDNE NOĆI

Problematični odnosi između regionalnih rivala Turske i Grčke pogoršala je izjava turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u kojoj je ponovio prijetnju invazijom na koju je Atina  odgovorila da je spremna da brani svoj suverenitet.

Erdogan je prije dva dana rekao da bi Turska mogla „doći iznenada jedne noći“ sugerišući mogućnost napada na svog susjeda.

Upitan juče u Sarajevu o upotrebi te fraze tokom vikenda i mogućnosti turske vojne akcije, Erdogan je ponovio taj izraz.

„Ovo o čemu govorim nije san. Ono što sam rekao da možemo doći jedne noći odjednom znači da, kada dođe vrijeme, možemo doći iznenada jedne noći“, odgovorio je Erdogan.

Grčki ministar inostranih poslova Nikos Dendias rekao je da turski zvaničnici danima imaju „nečuvene komentare“ protiv Grčke, i da Erdoganova izjava sugerišu da bi Turska „mogla da izvrši invaziju“ na grčka ostrva.

„Savjetovao bih svakome ko sanja o napadima i osvajanjima da razmisli tri ili četiri puta. Mi smo u poziciji da branimo svoju zemlju, našu nezavisnost i teritorijalni integritet“, rekao je on poslije razgovora u Atini sa francuskom ministarkom spoljnih poslova Katarinom Kolona.

Iako obije članice NATO-a, Turska i Grčka imaju višedecenijske sporove oko nekoliko pitanja, među kojima su teritorijalne pretenzije u Egejskom moru i nesuglasice oko tamošnjeg vazdušnog prostora.

Turska tvrdi da Grčka krši međunarodne sporazume militarizujući ostrva u Egejskom moru i da je koristila raketne sisteme S-300 ruske proizvodnje na Kritu da bi ih usmjerila na turske avione u avgustu.

Ankara je takođe saopštila da su grčki F-16 uznemiravali turske avione stavljajući ih pod blokadu radara tokom misije NATO-a iznad istočnog Mediterana. Atina je optužila Tursku za kršenje njenog vazdušnog prostor.

Related Posts