Region Vijesti

DIJANA HRKALOVIĆ NA SUĐENJU O ODNOSU SA BELIVUKOM: SVE JE ZNAO STEFANOVIĆ

Nekadašnja državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović iznijela je danas u Specijalnom sudu u Beogradu detaljnu odbranu i negirala krivično djelo trgovina uticajem. Nakon njenog izlaganja, sudija joj je postavila nekoliko pitanja, a između ostalog i to da li okrivljena poznaje uhapšenog vođu kriminalne grupe Veljka Belivuka.

Sudija je upitala: „Da li poznajete lice Veljko Belivuk“, na šta je Hrkalovićeva dala kratak odgovor: „Znam o kome se radi, ali ne poznajem ga.“

Dijana Hrkalović se optužnicom tereti da je naložila da se izvještaji sa mobilnog telefona Belivuka kasnije dostave Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Između ostalog, Hrkalović proteklih godina, u više navrata, dovodila se u vezu sa Belivukom, ali i njegovim najbližim saradnikom Aleksandrom Stankovićem, zvanim Sale Mutavi, koji je ubijen 2016. godine kod Centralnog zatvora u Beogradu.

“Sve sam radila po nalogu Stefanovića”

Dijana Hrkalović iznijela je detaljnu odbranu po svim navodima iz optužnice i tom prilikom je negirala krivično djelo trgovina uticajem za koje se tereti.

„U vezi prve tačke optužnog predloga, predmetni izvještaj je kasnio jer je takav bio nalog tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Kao najprije sekretar UKP-a, a potom i kasnije, obaviještena sam od strane nekog, najvjerovatnije nekog iz odjeljenja koje se bavilo time, da se u prepiskama pominje Stefanović, neki tužioci i visoki pripadnici policije. Tadašnji nalog bio je da uvijek kada se pominje Stefanović, ili neka bezbjednosno interesantna pojava i osoba, obavijesti se direktno on. Ja sam ga obavijestila o tome i pomenute izvještaje dostavila u papirnoj formi, u koverti. Potom mi je rečeno da pozovem Dejana Milenkovića i da mu kažem da se sačeka sa slanjem tih izvještaja tužiocu“, rekla je Hrkalović.

Dodaje da je nakon toga bilo nekoliko urgencija višeg javnog tužioca Nataše Krivokapić povodom tih izveštaja.

“Posljednja urgancija bila je jula 2017. kada mi je ministar na drzak način rekao – Prenesi Milenkoviću da joj kaže, da ako ima neki problem sa tim predmetom, nek se obrati direktno ministru. Sjledećih osam mjeseci nije stigla nijedna urgencija”, rekla je Hrkalovićeva.

Dodala je da je prva sljedeća urgencija stigla od Višeg suda u Beogradu, da pomenuti predmeti i izvještaji mogu da se dostave tužiocu.

Hrkalović je istakla i da nije jasno šta znači da je ona obezbijedila bolji procesni položaj bilo kome, s obzirom na to da je sud cijenio dokaze. Što se tiče kamera, rekla je da apsolutno ništa ne zna o tome, te je istakla da “ako ćemo da raspravljamo o tome da li nedostaju neki snimci sa kamera, trebalo bi pozvati Tomislava Radovanovića i Vladimira Rebića koji su potpisnici izvještaja”.

Što se tiče druge tačke optužnice, informisana je od Milenkovića da se pominje od strane dva lica pod obradom.

“Riječ je o privatnim, intimnim stvarima. Nisam naložila da se bilo koji deo izdvoji, već je cijeli materijal otišao tužiocu”, rekla je i dodala, više kao kroz šalu, da bi tužioca pozvala kao svjedoka.

“Što se tiče treće tačke optužnog predloga, nisam Darka Eleza, niti bilo kog drugog, stavljala pod mjere, to radi sud, a ne ja. Nije mi jasno za koje me radnje tužilac tereti, a takođe ni zašto koristi termin “fiktivna obrada”. Kada je lice na obradi, to znači da ili jeste na obradi ili nije”.

Vladimir Đukanović, advokat Dijane Hrkalović zatražio je na početku suđenja da, ukoliko sudsko vijeće pristane da pozove Nebojšu Stefanovića kao svjedoka, da se on i Dijana Hrkalović suoče.

Na početku suđenja, advokat Dijane Hrkalović, funkcioner SNS Vladimir Đukanović, predložio je sudu da kao svjedoke pozove bivšeg ministra policije Nebojšu Stefanovića, bivšu višu javnu tužiteljku Natašu Krivokapić i bivšeg direktora policije Vladimira Rebića.

Related Posts