Svijet Vijesti

NOVO SUKOBI AUERBEJDŽANA I JERMENIJE

Borbe između Azerbejdžana i Jermenije u spornom regionu Nagorno-Karabaha na Južnom Kavkazu ponovo su se razbuktale sinoć napadom na jermenske položaje.

Azerbejdžanske trupe napale su jermenske položaje na tri mjesta artiljerijom i oružjem visokog kalibra, javila je ruska novinska agencija, pozivajući se na Ministarstvo odbrane Jermenije.

U međuvremenu, azerbejdžansko Ministarstvo odbrane u Bakuu izvijestilo je da su borbe izazvane pokušajem jermenske sabotaže.

Dvije zemlje su decenijama bile u sukobu oko Nagorno-Karabaha, koji je istorijski imao većinsko jermensko stanovništvo, ali je legalno bio dio Azerbejdžana pod Sovjetima.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Nagorno-Karabah je proglasio nezavisnost od Bakua kao Republika Arcah, uz podršku Jerevana, što je izazvalo trogodišnji rat.

Rat je završen 1994. pobjedom Jermenije, a Nagorno-Karabah je četvrt vijeka bio pod kontrolom Jermenije, iako njegov status nikada nije međunarodno priznat.

Poslije decenije stagnacije, Azerbejdžan je iznenada ponovo zauzeo velike đelove regiona 2020. godine, primoravši Jermeniju na velike teritorijalne ustupke. Ovo je uključivalo odredbu koja ograničava pristup Jermena regionu na jedan bezbjedan koridor koji nadgledaju ruske mirovne snage.

Od tada je primirje nekoliko puta prekidano.

Related Posts