Svijet Vijesti

NOVI NACRT PRAVILA EU O SAJBER BEZBJEDNOSTI

Pametni uređaji povezani na internet, poput frižidera i televizora, moraće da funcionišu u skladu sa strogim pravilima o sajber bezbjednosti EU. U suprotnom će njihovi vlasnici rizikovati da budu kažnjeni, a ti uređaji zabranjeni na tržištu, navodi Evropska komisija.

Zabrinutost zbog sajber napada porasla je posljednjih godina nakon incidenata visokog profila. Hakeri su oštetili mnoga preduzeća i zahtijevali ogromne cifre za otkup i vraćanje dokumenata.

Izvršna vlast EU će svoj predlog poznat kao Zakon o sajber otpornosti objaviti 13. septembra. Zakon će vjerovatno biti usvojen nakon mišljenja zemalja EU.

Pravila bi mogla da smanje troškove sajber incidenata kompanijama za čak 290 milijardi eura godišnje u odnosu na troškove usklađenosti od oko 29 milijardi eura.

Proizvođači će morati da procijene rizike sajber bezbjednosti svojih proizvoda. Zatim će morati da preduzmu odgovarajuće procedure za rješavanje problema, navodi se u dokumentu.

Kompanije će morati da obavijeste agenciju EU za sajber bezbjednost ENISA o incidentima u roku od 24 sata nakon što postanu svjesni problema. Potom će morati da preduzmu mjere za rješavanje problema.

Uvoznici i distributeri će morati da provjere da li su proizvodi u skladu sa pravilima EU.

Ako kompanije ne postupe u skladu sa tim, nacionalni nadzorni organi mogu „zabraniti ili ograničiti određeni proizvod i njegovo dostupnost samo na nacionalnom tržištu. Zatim mogli bi da ga povuku sa svih tržišta“, navodi se u izvještaju.

Kompanije koje prekrše pravila mogu biti kažnjene sa oko 15 miliona eura ili do 2,5 odsto njihovog ukupnog globalnog prometa.

Kazne će zavisiti od toga koja cifra je veća. Niže kazne su moguće za manje prekršaje.

Related Posts