Bezbjednost

PAMETNA KONTROLA PRISTUPA- BUDUĆNOST SISTEMA OBEZBJEĐENJA

Koliko se puta dogodilo da ste negdje zaturili ključeve od stana ili kancelarije i da niste mogli da uđete? Koliko puta ste samo izgubili vrijeme da ih nađete ili obijali bravu na sopstvenim vratima? A gdje je tu šteta, a neplanirani troškovi? Nemogućnost da zaključate stan ili kancelariju do dolaska majstora i briga da neko nepozvan uđe? A stres i da ne pominjemo…

Tehnologija nam pruža izvanredne mogućnosti zaštite poslovnog i životnog prostora, a od nas najviše zavisi da li ćemo je i u koje svrhe primjeniti.

Sistem kontrole pristupa predstavlja jedan od najbitnijih elemenata svakog sistema obezbjeđenja. On se zasniva se na rješenjima tehničke prirode koja na jednostavan način omogućavaju kompanijama i preduzećima da ograniče pristup prostorijama. Inovativna kontrola pristupa može omogućiti poslodavcima da kontrolišu svoje zaposlene, kao i da vode evidencije o radnom vremenu, a samim tim i onemoguće pristup neovlašćenim licima u štićeni prostor.

Pametan pristup i automatizovani ulazak u štićeni prostor mogli bi postati ustaljena praksa svakodnevnog života u pametnim zgradama narednih godina. Upravo, zbog pametnih kartica i beskontaktne tehnologije, poboljšava se način na koji zaposleni i druga lica ulaze u objekte što im omogućava lakši i bezbkedniji pristup štićenom objektu.

LAKŠE, BRŽE I BEZBJEDNIJE


Sistemi kontrole pristupa zasnivaju se na dozvoli pristupa osoba za ulazak ili kretanje štićenim prostorom pomoću unosa šifre, PIN-a ili putem aplikacije, očitavanjem ID kartice, RFID kartice, očitavanjem mobilnog telefona, ili memorisanih biometrijskih karakteristika (otiska prsta). Ovaj sistem kombinuje prednosti tradicionalnog sistema kontrole pristupa sa fleksibilnom i pametnom kontrolom na mreži putem veba.

Pronalazak brave i ključa služio je društvima kao najranija tradicionalna verzija kontrole pristupa. One su predstavljale funkcionalno rješenje za primarni problem obezbjeđenja imovine i identifikovanja pojedinca prije nego što se dozvoli ili odbije pristup štićenom objektu. Kasnije, u toku 20. vikeka uređaji su se razvijali i evoluirali, zahvaljujući napretku računarske tehnologije i inženjeringu.
Kreirajte i prilagodite planove zaključavanja, reagujte trenutno na događaje, otvorite vrata pritiskom na dugme i aktivirajte svoj alarmni sistem, sve to sada možete da radite iz udobnosti svog doma, kancelarije ili bilo gdje u pokretu. Postoje aplikacije koje čak omogućavaju prilagođavanje postavki jednostavnim korišćenjem pametnog telefona.

2010. godine evolucija kontrole pristupa je započela sljedeću fazu zbog masovne proizvodnje pametnih uređaja, što je stvorilo infrastrukturu i alate potrebne programerima za kreiranje inovativnih ažuriranja, podižući kontrolu pristupa na viši nivo u poboljšanoj funkcionalnosti i iskustvu krajnjeg korisnika.

Ljudi postaju sve više upoznati sa korišćenjem više aplikacija na pametnim uređajima, kako bi se prepoznali i upravljali svakodnevnim zadacima. Mogu se kretati od pristupa društvenim mrežama ili bankovnim računima do djeljenja sadržaja i plaćanja računa. Ove usluge su postavile nivo funkcionalnosti koji se očekuje za besprekorno iskustvo korišćenja pametnih uređaja za ličnu verifikaciju.
Industrija bezbjednosti slijedi njihov primjer u razvoju novih proizvoda za svoja tržišta. Iz perspektive kontrole pristupa, koristimo mnogo različitih načina da identifikujemo ljude. Najvažniji za ovo su pametni uređaj i biometrijske informacije pojedinca. Primker onoga što se već dešava u drugim industrijama je bezgotovinsko plaćanje. Kontrola pristupa i pametne kartice su sledeći, ali su još uvek u ranoj fazi razvoja.

ŠTA SU PAMETNE KARTICE I KAKO FUNKCIONIŠU?

Pametne kartice su plastične kartice sa čipom ili magnetnom trakom za kontrolu pristupa, koja sadrži kodirane podatke koji se čitaju provlačenjem kartice ili prislanjanjem na elektronski uređaj, i omogućava pristup zaštićenim oblastima ili sistemima, kao i ulazak u bezbjednu zgradu bez tradicionalnog ključa ili fizičke kartice. Njima upravlja lice koje upravlja i sistemom bezbjednosti.

Nakon izdavanja pametne kartice, primenjuje se sistem zaštite koji zahtkeva od korisnika da se prijavi na svoj uređaj. Identitet pojedinca koji je određen ’akreditivom’, može biti PIN kod, kartica pristupa kontrole, privezak za ključ, ili jedinstvena ljudska karakteristika kao što je otisak prsta. Najuobičajeniji tip akreditiva je kartica prisupa kontrole (ili značka). Korišćenje pametnih akreditiva je bezbjedno.

One uključuju:
Barkod – jedinstven ID smješten u barkodu na kartici sličan načinu po kojem se radi popis i preuzimanje robe u supermarketu.
Magnetna traka – jedinstven ID je zabilježen na magnetnu traku na sličan način kao kod detalja na starim bankarskim karticama.
RFID (Radio Frequency Identification) – Ove kartice bilježe jedinstveni ID elektronski. Kartice se čitaju specijalnim RFID čitačima koji komuniciraju sa karticam koristeći radio frekvencije. RFID akreditivi su takođe dostupni kao privesci za ključ ili tokeni, koji su kompaktniji od kartica.

Kako se napadi vremenom razvijaju, višedimenzionalni pristup bezbjednosne arhitekture omogućava proaktivnija i kontinuirana poboljšanja bezbjednosnih mehanizama u poređenju sa alternativnim i manje raznovrsnim pristupima. Logički pristup pomoću čitača pametnih kartica pruža bolju sigurnost od lozinke jer zaposleni često ne uspijevaju da se odjave sa svojih radnih stanica na kraju dana, dozvoljavajući drugima da pristupe osetljivim fajlovima kompanije. Pametna kartica rješava taj problem jer uklanjanje kartice prekida vezu radne stanice sa računarskom mrežom kompanije.

Related Posts