Bezbjednost Izdvojeno Svijet

Predstavnik UN-a sastao se s Asanžom u zatvoru

Pristalice osnivača Vikiliksa kažu da se Džo Kanataci iz Ujedinjenih nacija sastao s Džulijanom Asanžom u zatvoru Belmars.

Izvjestilac Ujedinjenih nacija za prava na privatnost sastao se s osnivačem Vikiliksa Džulijanom Asanžom danas u londonskom zatvoru, gdje čeka saslušanje u vezi s američkim zahtjevom za izručenje i izricanje presude zbog kršenja jamčevine.

Asanžove pristalice rekle su da se Džo Kanataci, izaslanik povjerenika UN-a za prava na privatnost, sastao s Asanžom u zatvoru Belmars, gdje se Asanž nalazi otkad je optužen za kršenje uslova jamčevine u vezi s ranijim švedskim zahtjevom za izručenje.

“Pozdravljamo stalni angažman posebnih mehanizama UN-a u Asanžeovom slučaju”, rekla je Dženifer Robinson, Asanženova advokatica, nakon posjete.

“Zabrinjavajuće je to što je Ekvador istjerao Asanža iz ambasade prije nego što je došlo do UN-ove posjete”, rekla je Robinson.

Zvaničnici ambasade dopustili su policiji da 11. aprila uđu u zgradu kako bi uhapsili Asanža zbog kršenja britanskih uslova garancije povezanih sa švedskim zahtjevima za izručenje.

Iz policije su kasnije potvrdili kako je 47-godišnji australijski državljanin “uhapšen u ime vlasti SAD-a”.

Predsjednik Ekvadora Lenin Moreno optužio je osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža za korišćenje ekvadorske ambasade u Londonu kao “centra za špijuniranje” dok je tamo sedam godina boravio u azilu.

Moreno je rekao kako je Ekvador Asanžu ukinuo azil jer je uzastopno kršio međunarodne konvencije te da su iz Vikiliksa prijetili Kvitou.

“Šteta je da su se, sa naše teritorije i uz dozvolu vlasti prethodne vlade, uz pomoć ambasade Ekvadora u Londonu, miješali u procese drugih država”, poručio je u intervjuu za list Gardijan.

“Ne možemo dopustiti da naša kuća, kuća koja je otvorila svoja vrata, postane centar za špijuniranje”, dodao je Moreno.

“Ovakve aktivnosti krše uslove azila”.

UN-ov izvjestilac za mučenje Nils Melzer ranije je izrazio strah da Asanž neće imati pravično suđenje u Sjedinjenim Američkim Državama, koje su zatražile njegovo izručenje zbog informatičkog hakovanja, kako su javile agencije.

Melzer, koji je i profesor međunarodnog prava, ocjenjuje da Ekvador nije poštovao Asanžova “proceduralna prava” kad mu je ukinuo azil.

Američko ministarstvo pravosuđa reklo je da su Asanža optužili za zavjeru s bivšom američkom obavještajnom analitičarkom Čelzom Maning zbog objave velike količine tajnih materijala 2010. godine.

Saslušanje o izručenju počinje sljedeće nedjelje.

UN-ova radna grupa za samovoljna pritvaranja, panel nezavisnih pravnih stručnjaka, presudio je 2016. godine da je Asanž samovoljno pritvoren nakon njegovog hapšenja u Londonu 2010. godine u vezi s optužbama za silovanje i seksualni napad u Švedskoj.

Asanž je uhapšen ranije ovog mjeseca te izveden pred Vestminsterski sud, koji ga je proglasio krivim za kršenje uslova privremenog puštanja na slobodu, kažnjivo godinom zatvora.

Britanska policija objavila je da je Asanž uhapšen po zahtjevu za izručenje SAD-u te zbog kršenja privremenog puštanja na slobodu u Britaniji.

Related Posts