Svijet Vijesti

KINA UPOZORILA AMERIKU DA ŠALJE OPASNE SIGNALE TAJVANU

Kina je optužila Sjedinjene Američke Države za slanje “vrlo pogrešnih, opasnih signala” Tajvanu nakon što je američki državni sekretar u petak svom kineskom kolegi rekao da je održavanje mira i stabilnosti u Tajvanu od vitalne važnosti.

Tajvan je bio u centru 90-minutnih, “direktnih i iskrenih” razgovora između državnog sekretara Antonyja Blinkena i kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija na marginama Generalne skupštine UN-a u New Yorku, rekao je američki zvaničnik novinarima.

“S naše strane, državni sekretar je jasno rekao da je, u skladu s našom dugotrajnom politikom jedne Kine, koja se nije promijenila, održavanje mira i stabilnosti u (Tajvanskom) moreuzu od vitalne važnosti”, rekao je zvaničnik.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova, u saopštenju o sastanku, reklo je da Sjedinjene Američke Države šalju “vrlo pogrešne, opasne signale” Tajvanu, a što su tajvanske aktivnosti prema nezavisnosti otvorenije, to je manje vjerovatno da će doći do mirnog rješenja.

“Pitanje Tajvana unutarašnja je kineska stvar i Sjedinjene Američke Države nemaju se pravo miješati u to koja će se metoda koristiti za njegovo rješavanje”, citiralo je ministarstvo Wangove riječi.

Porast napetosti imeđu Kine i SAD-a

Napetosti oko Tajvana porasle su nakon posjete predsjednice Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi u avgustu – nakon čega su uslijedile velike kineske vojne vježbe – kao i obećanja američkog predsjednika Džo Bajdena da će braniti demokratsko ostrvo.

Bajdenova izjava bila je njegova najeksplicitnija izjava o upućivanju američkih trupa u odbranu ostrva. Bio je to odmak od dugogodišnje američke politike “strateške dvosmislenosti”, koja ne daje do znanja hoće li Sjedinjene Američke Države vojno odgovoriti na napad na Tajvan.

Bijela kuća insistira na tome da se njena politika prema Tajvanu nije promijenila, ali Kina je rekla da su Bajdenove izjave poslale pogrešan signal onima koji traže nezavisnost Tajvana.

U telefonskom razgovoru s Bajdenom u julu, kineski čelnik Xi Jinping upozorio je na Tajvan, rekavši da će “oni koji se igraju s vatrom stradati od nje”.

Kina vidi Tajvan kao jednu od svojih pokrajina i dugo je obećavala da će ostrvo staviti pod svoju kontrolu i nije isključila upotrebu sile da to učini.

Tajvanska vlada oštro se protivi zahtjevima Kine i kaže da o budućnosti ostrva može odlučivati samo 23 miliona njegovih stanovnika.

Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova, reagujući na sastanak između Blinkena i Wanga, reklo je da su “nedavne provokativne akcije Kine” Tajvanskom moreuzu učinile centrom rasprave, a Kina pokušava “zbuniti međunarodnu publiku tvrdnjama koje su u suprotnosti sa stvarnošću”.

Related Posts