Svijet Vijesti

GRAĐANI ČEŠKE KUPILI TENK PA GA DONIRALI UKRAJINSKOJ VOJSCI

Česi su prikupili novac putem crowdfundinga za kupovinu modernizovanog tenka T-72 koji će uskoro biti poslat ukrajinskoj vojsci kao pomoć u odbrani od ruske agresije.

Projekat koji je vodila ukrajinska ambasada u Pragu pod nazivom “Poklon za Putina” prikupio je 33 miliona kruna (13 miliona eura) do ponedjeljka, objavljeno je na web stranici kampanje.

“Češka je postala prva zemlja u kojoj su obični ljudi kupili tenk”, rekao je na Twitteru zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova Yevhen Perebyinis.

Tenk, T-72 AVENGER, opremljen je modernim sistemom odbrane te posjeduje dodatnu opremu za noćno izviđanje i komunikaciju.

Prikupljanje sredstava se nastavlja kako bi se obezbijedila i municija.

Češka je i prethodno snažno podržavala ukrajinski otpor, te su otpremili vlastiti višak vojnih zaliha. To uključuje starije tenkove, višecjevne bacače raketa, artiljeriju, borbena vozila pješadije i sistem protivvazdušne odbrane.

Ukrajinska ambasada je saopštila da su Česi do kraja septembra prikupili 1,3 milijarde kruna (51 miliona eura) za prikupljanje sredstava za kupovinu oružja u koordinaciji s češkim Ministarstvom obrane.

Related Posts