Svijet Vijesti

VENECUELA: KLIZIŠTE ODNIJELO 22 ŽIVOTA, VIŠE OD 50 OSOBA SE VODI KAO NESTALO

U ogromnom klizištu u Venecueli poginule su najmanje 22 osobe, a vjeruje se da se više od 50 vodi kao nestalo nakon što se rijeka izlila iz korita nakon obilnih kiša.

Rijeka El Pato, 67 kilometara jugozapadno od Karakasa, poplavila je i odnijela nekoliko kuća, prodavnica i fabriku, saopćile su službe za potragu i spašavanje.

Hiljadu spasilaca na terenu

“Veliko klizište je pogodilo centralni dio Las Teheriasa gdje se izlilo pet potoka” – rekla je ona sa mjesta katastrofe.

“Već smo pronašli 22 mrtvih, a više od 52 se vodi kao nestalo” – navela je.

“I dalje ima ljudi koji su zatrpani. Pokušavamo da ih spasimo, da ih izvučemo žive” – rekla je.

Karlos Perez, zamjenik ministra za sistem civilne zaštite zemlje, rekao je da je hiljadu spasilaca na terenu i da pretražuju oblast.

Izbezumljeni stanovnici Las Teheriasa, viđeni su nakon nesreće kako se grle i u panici traže nestale rođake.

Jedna stanovnica, Karen Salinnas, fotografisana je kako drži svoju mačku nakon poplave, a druga Hoze Medina, je viđena kako se penje kroz prozor.

Postoji šansa da oluja preraste u uragan

Anderson Silva, stanovnik te oblasti, rekao je da je potporni zid popustio nakon jake kiše, piše Sky News.

Silva i njegova partnerka Izabel Penja, brzo su ušli u svoj dom da uzmu neke stvari, ali su se uplašili da će se ostatak zgrade srušiti.

“Znao sam da je nešto palo, jer to je bio prvi pad, pa je onda uslijedio i drugi. Onda smo morali da pobjegnemo” – rekla je Penja.

Prema institutu za meteorologiju, oluja je sada zvanično klasifikovana kao tropska i ima šanse da preraste u uragan.

Ukupan broj poginulih u posljednjih nekoliko nedjelja porastao je zbog obilnih kiša izazvanih vremenskim uslovima La Ninja.

Related Posts