Bezbjednost Lična bezbjednost Zaštita imovine

RIZICI SA KOJIMA SE SUSREĆU ZAŠTITARI

Koliko puta ste prošli kroz kancelarijski prijem, tržni centar ili hotel i niste primjetili muškarce i žene koji pružaju stalnu podršku da bi ste vi bili bezbjedni? Da, mislimo na službenike obezbjeđenja! Da li ste klimnuli glavom, pozdravili ih uljudno ili ste samo prošli pored njih kao da su dio namještaja?

Službenici obezbjeđenja svoje radno vrijeme provode čuvajući nas, a šta tačno rade  i sa kojim sve rizicima svakodnevno susreću, donosimo vam u novom tekstu.

Službenici obezbjeđenja imaju izuzetno težak posao, koji sa sobom nosi veliki rizik, jer su oni neposredno odgovorni za održavanje bezbjednosti i prvi koji reaguju u hitnim situacijama. Službenici obezbjeđenja odbijaju kriminalne aktivnosti kao što su krađa, vandalizam i terorizam, štite imovinu svog poslodavca i sprovode pravila u objektu koji štite.

Rizik od nasilja

Službenici obezbjeđenja često su svjedoci neželjenih i nezakonitih aktivnosti u prostorijama koje štite, njihova dužnost je da intervenišu čim primjete neku od ovih radnji koja bi mogla da ugrozi bezbjednost štićenog objekta. To ponekad stavlja službenike u tešku poziciju jer se moraju nositi sa neljubaznim, bijesnim, sumnjivim, neposlušnim, agresivnim ili opasnim ljudima. Česte su situacije da pojedinac ili pojedinci koji krše pravila ne žele da prestanu sa istim nakom opomene službenika obezbjeđenja, jer na njih gledaju kao na nekoga ko nema autoritet da im bilo šta zabrani. Ovakve situacije se često završavaju verbalnim napadom na službenika obezbjeđenja, a u gorem slučaju i fizičkim napadom. Službenici obezbjeđenja stavljaju svoj život na liniju svaki put kada idu na posao. Prema tome, oni su meta za kriminalce koji žele da ukradu, unište, naude ili na drugi način izvrše ilegalnu aktivnost prema štićenom objektu. Nenaoružani zaštitari se suočavaju sa rizikom da dođu u kontakt sa naoružanim napadačima, dok radnici koji obavljaju posao privatnog obezbjeđenja sa oružjem moraju biti oprezni sa rukovanjem istim da ne bi došlo do povreda, neplaniranog ispaljivanja metka ili rikošeta.

Fizičko opterećenje

Jedna od loših strana ovog posla jeste ta što zaštitari svoj posao uglavnom obavljaju u stojećem položaju. Loše držanje, neadekvatni radni prostor i drugi fizički rizici u radu mogu izazvati bolove u mišićima, lošu cirkulaciju krvi i druge rizike koji se mogu kasnije odraziti na zdravlje radnika i biti uzročnici mnogih hroničnih bolesti. Rizik od oštećenja vida, kao i čestih glavobolja prijeti službenicima obezbjeđenja koji rade u kontrolnoj sobi i provode sate i sate prateći nadzorne kamere.

Rizici od psihosocijalnog opterećenja

Opšte je poznato da je posao fizičkog obezbjeđenja izuzetno stresan, zbog opasnosti koju nosi sa sobom. Ovaj posao zahtjeva potpunu koncentraciju i pažnju, koju je teško održati tokom cijelog radnog dana, jer su njihove smjene uglavnom duge, a česti su i noćni radni sati. Zaštitar mora da bude oprezan bez obzira na sat koji je često težak, naročito noću u mračnim i hladnim uslovima.

Stres zbog posla, nedostatak motivacije ili napete emocionalne ili mentalne aktivnosti mogu dovesti do umora i lošeg mentalnog zdravlja.

Rizici loše radne sredine

Mnogi rizici na poslu zavise od uslova radne sredine. Neki od uobičajenih bezbjednosnih problema jesu opasnosti od požara, saobraćajne nesreće, padovi na radnom mestu. Štaviše, fizičke opasnosti, kao što su nedovoljno osvjetljenje, buka i neodgovarajući nivoi temperature, ventilacije i vlažnosti, mogu ugroziti zdravlje i bezbjednost radnika obezbeđenja. Biološke i hemijske opasnosti, kao što su korozivne ili toksične supstance, alergije ili otrov, takođe mogu da utiču na zdravlje radnika. Stoga je važno identifikovati ove rizike i pregledati prostorije u kojima mogu da postoje potencijalne opasnosti, da bi se radi smanjenja ovih rizika preduzele preventivne mjere.

 

Related Posts