Svijet Vijesti

AMERIČKI ŠEF DIPLOMATIJE: IRAN MOŽDA ŠALJE RUSIJI JOŠ DRONOVA

Iran možda šalje više bespilotnih letilica, kako bi pomogao ruskim snagama koje nemaju dovoljno opreme za napade na Ukrajinu, rekao je američki šef diplomatije Antoni Blinken. SAD je ponovila svoju osudu Teherana zbog pomaganja ruskoj invaziji.

“Vjerujemo da je Rusija do sada primila desetine bespilotnih letilica od Irana, a potencijalno se radi o još više”, rekao je Blinken novinarima na brifingu s francuskom ministarkom vanjskih poslova Katrinom Kolonom, govoreći o bespilotnim letilicama.

Blinken je govorio dan nakon što je Bijela kuća optužila Iran za slanje instruktora i tehničara na Krim da pomognu u savjetovanju i podrže ruske napade na mete u Ukrajini.

Blinken: Sprječavamo nezakonitu trgovinu oružjem

Blinken je rekao da SAD radi na suprotstavljanju Iranu po pitanju pomaganja Rusiji i jačanju sposobnosti Ukrajine da odbije napade. Prethodno je kritikovao oslanjanje Moskve na Iran za izvoz oružja, pa rekao da je to “znak očaja”.

“Sprječavamo nezakonitu trgovinu oružjem, uključujući dronove, gdje god ih možemo vidjeti i pronaći. Nastavljamo graditi odbranu naših partnera, uključujući i Ukrajinu te želimo spriječiti upotrebu bespilotnih letilica ili bilo koje druge vrste oružanih sistema u koje bi Iran mogao biti uključen”, rekao je američki šef diplomatije.

Related Posts