Svijet Vijesti

SJEVERNA KOREJA ISPALILA DVIJE BALISTIČKE RAKETE

Sjeverna Koreja je ispalila dvije balističke rakete kratkog dometa sa svoje istočne obale, saopštili su danas zvaničnici vojske Južne Koreje.

Rakete su poletjele iz oblasti Tongčeon u provinciji Gangvon, na istočnoj obali Sjeverne Koreje, četiri dana nakon što su Pjongjang i Seul razmijenili pucnjeve upozorenja sa zapadne obale usred rastućih tenzija.

“Naša armija je u punoj pripravnosti”, navodi se u saopštenju vojske Južne Koreje, uz konstataciju da je intenzivirana bezbjednosna saradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), prenosi Rojters.

Pjongjang je ranije saopštio da nedavno lansirane raketa predstavljaju protest protiv zajedničkih vežbi SAD i Južne Koreje, za koje kaže da predstavljaju probu za invaziju.

Seul i Vašington su demantovali tvrdnje Sjeverne Koreje dodajući da su vježbe defanzivne i da su potrebne za suprotstavljanje prijetnjama Sjevera.

Južnokorejske trupe su prošle nedjelje počele vojne vježbe zajedno sa vojskom SAD sa ciljem povećanja sposobnosti odgovora na nuklearne i raketne prijetnje Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja je od početka ove godine ispalila više od 20 balističkih projektila, uključujući i onaj koji je preletio Japan.

Related Posts