Bezbjednost

NASILJE U ŠKOLAMA SVE ČEŠĆE, DRŽAVA I DALJE NEMA SLUHA ZA PROJEKAT “ZAŠTITAR U ŠKOLI”

U Srednjoj mješovitoj školi „Ivan Goran Kovačić“ u Herceg Novom prije pet dana pretučena je maloljetna djevojčica. Prema riječima njenog oca Armena Zećirija, nju su pretukle tri vršnjakinje.

“Nezgodno je ovo što se dešava po školama, nema čuvara, domara, zaštitara, javnog policajca”, rekao je između ostalog otac pretučene djevojčice.

Slučaj je prijavljen policiji, gdje je napravljen izvještaj, nakon čega je o svemu obaviješten nadležni tužilac koji se izjasnio da nema elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

Policija je protiv tri maloljetne djevojčice podnijela prekršajnu prijavu zbog prekršaja iz člana 10 i člana 7 Zakona o javnom redu i miru.

Prije nekoliko dana je i u OŠ “Milan Vukotić” u Golubovcima došlo do vršnjačkog nasilja, kada je nakon verbalnih uvreda i prijetnji jedan dječak osmog razreda napao godinu starijeg đaka u blizini škole i zadao mu nekoliko udaraca. I ovaj slučaj je prijavljen policiji, a roditelji su dječaka vodili u Urgentni centar.

Zavod za školstvo Crne Gore prati rad škola na prevenciji nasilja

Zavod za školstvo Crne Gore će, kako je navedeno u dopisu, u cilju obezbjeđenja kvaliteta rada škola, a shodno svojim nadležnostima, kontinuirano pratiti i evaluirati sprovođenje programa “Škola bez nasilja sigurno školsko okruženje” i primjenu uputstava Podjela odgovornosti i postupanje u cilju prevencije i u slučajevima pojave nasilja i vandalizma. Iz Zavoda su istakli da su prevencija nasilja i stvaranje bezbjednog i podsticajnog školskog okruženja jedan je od najprečih zakonskih, etičkih i profesionalnih zadataka obrazovno-vaspitnih ustanova.

Zavod za školstvo Crne Gore zatražio je od direktora svih osnovnih i srednjih škola da dostave podatke o formiranju školskih timova za prevenciju i zaštitu učenika od nasilja i vandalizma, kao i izvještaje o aktivnostima sprovedenim u prvom tromjesečju.

Dopisom koji je upućen školama, v.d. direktora Zavoda za školstvo Zoja Bojanić – Lalović podsjetila je rukovodioce na obaveze koje imaju po osnovu Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori sa akcionim planom.

Prema tom dokumentu, koji je usvojila Vlada, obavezni su da na početku svake školske godine formiraju timove i da na kraju svakog klasifikacionog perioda Zavodu dostave izvještaje o aktivnostima i preduzetim mjerama u prevenciji i slučajevima nasilja.

Škole primorane da povećaju bezbjednost

Očigledno je da su osnovne škole u Crnoj Gori primorane da povećaju bezbjednost u svojim prostorijama, dvorištima i fiskulturnim salama, pa su zbog toga raspisivani tenderi za nabavku sigurnosnih kamera. Trošak ugradnje kamera, a zatim njihov nadzor i održavanje je ogroman, pa se ponovo može govoriti o projekti “Zaštitar u školi” koji bi, najbvjerovatnije, na kraju bio jeftini, povećao broj zaposlenih, a bezbjednost u školama bi bila na mnogo većem nivou.

Vlada Crne Gore međutim još uvijek nema sluha za ovaj projekat, koji je Urban Protection Training Center pokrenuo.još 2016. godine. Ovaj projekat je poznat u mnogim razvijenim državama, a UPTC je pionir u ovom poslu, kada je Crna Gora u pitanju.

Podsjetimo, projektom “Zaštitar u školi” Urban Protection Training Center pokrenuo bi više konkretnih projektnih aktivnosti.

U ovoj obrazovnoj ustanovi planiraju da obave doedukaciju najboljih zaštitara iz više security agencija – program ovakve obuke koncipiraju najveći eksperti iz sfere bezbjednosti. Teži se kreiranju profila koji po mnogo čemu prevazilazi očekivane osnove zaštitarske profesije. Pred odabrane će biti postavljen jasno definisan cilj prema kome će se usmjeriti samo oni najspremniji – nosioci jakih mentalnih sposobnosti, upečatljivih karaktera i sposobni da uspostave odnos zasnovan na zdravom autoritetu. Školski zaštitar mora biti upućen u savremenu metodologiju rada sa djecom, njihova podrška i oslonac. Ali i onaj čiji se lik i djelovanje apsolutno uvažavaju. U skladu sa okruženjem, zaštitar u školi mora posjedovati fantastičnu moć zapažanja detalja, te razotkrivati eventualno potisnute i neizrečene probleme. A recesivno djelovanje doslovno u potpunosti sankcionisano, odnosno, usmjereno isključivo ka spoljnim prestupnicima i nepozvanim uzurpatorima školskog reda i mira. Svako zaštitarsko lice biće jasno uočljivo dostojanstvenom, specifičnom uniformom koju, osim amblema firme krasi i diskretna profesionalna oprema. Od presudne važnosti biće konstantno aktiviran prenosni sistem video nadzora, kojim će se pribavljati autentični i objektivni dokazni material.

U Urban protection training centru kažu da će jedinica školskih zaštitara realizovati i aktivnost preveniranja kroz aspekat bezbjednosti i opšteg društvenog dobra i prosperiteta. Uz punu svjesnost čitavog spleta negativnih lančanih reakcija koje proizilaze iz svih oblika nasilja, nastojaće da, kroz različite kreativne edukacije, spriječe diskriminaciju, omalovažavanje, netrpeljivost, kao i verbalne konflikte među djecom i omladinom. Jasno će, kako dodaju, raznim primjerima iz neposrednog i šireg okruženja dokazati da, i najmanja devijacija ponašanja, može, po principu efekat leptira, ostaviti permanente ožiljke na duševnoj sferi mlade ličnosti. Gubeći potporu za zdrav samorazvoj, mlada osoba će, ne samo izgubiti na kvalitetu kreiranja sopstvenih ciljeva i ambicija, već izgubiti sposobnost da, u daljoj budućnosti, bude zdrav oslonac budućim generacijama.

Nadamo se da će država konačno podržati ovaj projekat, koji je u razvijenim zemljama odavno zaživio.

Related Posts