Bezbjednost

WORLD SECURITY CUP – KATAR 2022: OBEZBJEĐENJE NAVIJAČA I IGRAČA NA SVJETSKOM PRVENSTVU

Katar 2022: Na svjetskom prvenstvu, koje je počelo juče, a trajaće do 18. decembra, biće primjenjeno prvo tehnološko rješenje na svijetu koje svoju primjenu nalazi na jedinstvenim pametnim  stadionima, povezujući osam stadiona za Svjetsko prvenstvo u jedan povezani digitalni centar. Dizajnirano je i razvijeno od strane Intalek-a i na digitalnoj platformi Johnson Controls Openblue i Microsoft Azure.

Stvaranjem ovog revolucionarnog inteligentnog komandnog centra, Intalek je pokazao impresivne mogućnosti digitalne transformacije, integracije tehnologija i inovacija u saradnji sa Microsoftom i kompanijom Johnson Controls, kako bi ovo novo digitalno rješenje oživjelo za Svjetsko prvenstvo u fudbalu, u Kataru 2022.

Prema kompaniji, prodaja ulaznica za događaj približila se na neviđenih 1,2 miliona posjetilaca, što povlači da je „pametna bezbjednost“ od krucijalnog značaja za security event menadžment.

Digitalni komandni i kontrolni centar za Svjetsko prvenstvo 2022. ima neuporedive performanse i omogućava transparentnost aktivnosti i operacija na svih osam fudbalskih stadiona u Dohi. Svaki stadion će imati „3D digitalni blizanac“, interaktivni digitalni model koji timu stručnjaka iz komandnog centra pruža informacije uživo o bezbjednosti, udobnosti i toku događaja istovremeno na svakom od njih. Openblue prikuplja podatke sa edge uređaja i sistema, usklađuje informacije i pruža lako iskustvo za procjenu bezbjednosne situacije. To znači da se identifikuje svaki problem koji imaj potencijal da utiče na bezbjednost navijača i igrača. Takođe nova tehnologija ukazuje kako veličina mase i promjena vremena mogu da utiču na efikasnost i uslove igranja.

world_cup_digital_twin_lead_image

„Mijenjamo način na koji upravljamo bezbjednošću, udobnošću sportskih arena i prihvatamo digitalne inovacije“, rekao je Abdulaziz Al Mahmud, predsjednik Intalek-a.

U osnovi umrežavanja stadiona je digitalno rješenje blizanca koje unosi podatke uživo sa oko 40.000 IoT uređaja. Operacijama se može upravljati preko OpenBlue-a bilo u komandnom centru, kao i na svakoj lokaciji gdje se u realnom vremenu dobija razumjevanje situacije na svakom stadionu.

Bilo da se radi o podešavanju svjetla ili temperature, upravljanju protokom mase kroz određena vrata ili okretne otvore ili niz drugih oblasti djelovanja, sistem upravljanja zgradom (BMS) omogućava ovim različitim uređajima da obezbjede robusnu, koherentnu procjenu trenutne situacije. Za komandni centar se takođe kaže da ima pristup tehnologiji prepoznavanja lica sa CCTV kamera u Dohi, kao i tehnologiji za nadzor dronova, koju je razvio Univerzitet u Kataru.

Prije razvoja ovog novog digitalnog rješenja, veliki sportski događaji su se oslanjali na više konvencionalnih sistema i operatera za prikupljanje i analizu podataka. Reagovanje na incidente bilo je manje efikasno i zahtijevalo je mnogo više vremena, truda i resursa. Sada, digitalni blizanac i objedinjeni komandni centar omogućavaju pregled stadiona u realnom vremenu, interaktivni nadzor, daljinsko komandovanje i kontrolu, više konteksta za alarme i događaje i mogućnost rješavanja incidenta znatno brže od tradicionalnog rješenja za komandu i kontrolu. Pored toga, nova digitalna bezbjednosna tehnologija pomaže korisnicima da automatizuju standardne operativne procedure u cilju efikasnijeg i znatno lakšeg upravljanja stadionima.

katar 2022

KO OBEZBJEĐUJE SVJETSKO PRVENSTVO U KATARU?

  • Digitalne inteligentne tehnologije – upravljanje stadionima iz jednog komandnog centra
  • 32.000 operativnih pripadnika obezbjeđenja
  • 17.000 pripadnika privatnog sektora bezbjednosti
  • 3.000 turskih specijalnih pripadnika policije
  • 100 policajaca za specijalne operacije
  • 50 specijalista za bombe
  • 80 pasa tragača
  • 677 obučenih pripadnika bezbjednosnih snaga u 38 različitih profesionalnih oblasti
  • 220 pripadnika obezbjeđenja Francuske
  • Pakistanske vojne trupe
  • Marokanski sajber stručnjaci
  • Kraljevske mornarica UK – pomorske bezbjednosne snage
  • Saradnja sa Ministarstvom odbrane Sjedinjenih Američkih Država na polju tehnike
  • Jordanska vojska

ANGAŽOVANO PREKO 50.000 PRIPADNIKA OBEZBJEĐENJA…

Najavljeno je da će Katar rasporediti desetine hiljada snaga bezbjednosti kako bi se obezbijedilo nesmetano održavanje Svjetskog prvenstva. Država domaćin potpisala je brojne sporazume o bezbjednosnoj saradnji sa nekoliko zemalja. Očekuje se da će više od 1,2 miliona navijača posjetiti Katar tokom sportske manifestacije.

Katarske snage bezbjednosti, zajedno sa partnerima iz 13 zemalja, izvele su petodnevnu bezbjednosnu vježbu širom zemlje. Vježbe su imale za cilj testiranje spremnosti i odziva hitnih službi, kako navode  lokalni mediji  -The Peninsula.

Prema bezbjednosnom komitetu turnira, vježbe, nazvane Vatan (što na arapskom znači nacija), uključivale su 32.000 operativnih pripadnika obezbjeđenja, 17.000 iz privatnog sektora bezbjednosti.

Turska je ranije najavila da će poslati više od 3.000 policajaca specijalizovanih za reagovanje i suzbijanje nereda, kako bi doprinijeli u sveobuhvatnom obezbjeđenju stadiona i hotela. Turska će takođe poslati 100 policajaca za specijalne operacije, 50 specijalista za bombe i 80 pasa tragača, navodi se u saopštenju.

world cup KATAR 2022

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu izjavio je u januaru da je Turska takođe obučila 677 katarskog bezbjednosnog korpusa u 38 različitih profesionalnih oblasti, ne precizirajući detalje.

Pakistan je u avgustu pristao da pošalje trupe u Katar za obezbjeđenje turnira. Vojnici su se iskrcali u Dohu ranije ovog mjeseca, navodi Radio Pakistan, državni emiter.

Francuski parlament je, takođe u avgustu, odobrio raspoređivanje oko 220 pripadnika obezbjeđenja u zalivskoj državi na turniru. Raspoređivanje će objezbediti navijače, uključujući francuske državljane, saopštilo je francusko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Katar je takođe potpisao sporazum o bezbjednosnoj saradnji sa Marokom, izvjestila je katarska novinska agencija prošlog mjeseca. Prošle godine su marokanske novinske kuće izvjestile da će Rabat tokom turnira rasporediti stručnjake za sajber bezbjednost u Katar.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva je u maju saopštilo da će podržati Dohu da obezbjedi „bezbjedno“ Svjetsko prvenstvo.

Ministarstvo je saopštilo da će podržati Katar vojnim kapacitetima da se suprotstavi „terorizmu“ i drugim prijetnjama na fudbalskim utakmicama. Podrška će uključivati podršku pomorske bezbjednosti od strane Kraljevske mornarice, naprednu obuku za pretragu mjesta događaja, operativno planiranje i podršku komandovanju i kontroli, kao i dalje specijalističke savjete, saopštilo je ministarstvo.

Katar takođe ima sporazum sa Ministarstvom odbrane SAD o saradnji na „tehničkim aranžmanima“ tokom turnira.

„Tehnički aranžmani imaju za cilj da identifikuju i uspostave odgovornosti u vezi sa saradnjom između dvije strane, kao i doprinosom američkih oružanih snaga pružanju podrške događaju Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022“, navodi se u saopštenju katarskog ministarstva odbrane.

The National, sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, izvjestio je ranije ove godine da su bivšim jordanskim vojnicima takođe ponuđene uloge na Svjetskom prvenstvu.

 

Related Posts