Svijet Vijesti

KONGO: POBUNJENICI UBILI VIŠE OD 30 LJUDI

Pobunjenici su na istoku Konga ubili 32 civila, rekao je portparol Ujedinjenih nacija.

Dvadeset ljudi je ubila milicija CODECO, a desetak „Savezničke demokratske snage“, saradnici Islamske države, rekao je portparol UN Stefan Dižarik novinarima i priznao da je situacija „zbunjujuća“.

Borbe CODECO-a, labavog udruženja raznih etničkih milicija naroda Lendu, i uglavnom etničke grupe narda Hema za samoodbranu, traju od 2017. godine, ali su se nedavno pogoršale.

CODECO je prošlog mjeseca ubio najmanje 32 civila, kažu lokalni zvaničnici. U decembru su Ujedinjene nacije saopštile da ta pobunjenička grupa proširuje oblasti nad kojima ima kontrolu, napada civile i vojsku Konga i oporezuje zajednice u oblastima koje drži.

Sve je više nasilja širom istočnog Konga, gdje sukob tinja decenijama dok se bori više od 120 naoružanih grupa, većinom za zemlju i kontrolu rudnika sa vrednim rudama, dok neke grupe pokušavaju da samo zaštite svoje zajednice.

U susjednoj provinciji Sjeverni Kivu situacija se pogoršava jer pobunjenička grupa M23, koja je bila neaktivna skoro deceniju i ponovo se pojavila krajem 2021, nastavlja da zauzima djelove teritorije i ubija civile.

M23 je prvi put postala istaknuta prije 10 godina kada su njeni borci zauzeli Gomu, najveći grad na istoku Konga, na granici sa Ruandom. Ta grupa je dobila naziv po mirovnom sporazumu potpisanom 23. marta 2009. kojim se poziva na integraciju pobunjenika u vojsku Konga. M23 optužuje vladu da ne sprovodi sporazum. Vjeruje se da grupa ima podršku iz Ruande, a to smatraju i UN.

Prošlogodišnji mirovni sporazum sklopljen tokom samita u Angoli trebalo je da omogući da se M23 povuče iz oblasti koje je zauzeo, međutim to se ne sprovodi, kažu stanovnici.

Prošle nedjelje borci M23 napredovali su prema gradu Sake u oblasti Masisija, i prognali više od 65.000 ljudi, prema internom izvještaju za grupe za pomoć koji je uvidio Asošiejted pres. Napredovanje pobunjenika povećava rizik od izolacije Gome i prekida humanitarnog pristupa, kažu humanitarne agencije.

Mirovna misija UN-a u Kongu, MONUSCO, takođe je napadnuta.

Ranije ovog mjeseca jedan od helikoptera misije UN bio je pod vatrom u provinciji Sjeverni Kivu. Poginuo je jedan južnoafrički pripadnik mirovnih snagam a jedan je ranjen, saopštile su UN. Niko nije preuzeo odgovornost za napad. Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija saopštio je da bi namjerno gađanje mirovnih snaga moglo da predstavlja ratne zločine.

Related Posts