Svijet Vijesti

OTKRIVENO KAKO SU HAKERI MANIPULISALI IZBORIMA ŠIROM SVIJETA

Međunarodni tim novinara razotkrio je tim izraelskih hakera koji su, u više od 30 slučajeva, manipulisali izborima širom svijeta koristeći hakovanje, sabotažu i automatizovane dezinformacije na društvenim mrežama, piše Gardijan.

Timom upravlja nekadašnji operativac izraelskih specijalnih snaga Tal Hanan (50) koji sada radi privatno pod pseudonimom „Horhe“.

Prema podacima međunarodnog tima novinara, Horhe je „ispod radara“ više od dvije decenije radio na izborima u raznim zemljama.

Hanan i njegov tim, koja koristi kodno ime „Tim Horhe“, otkriveni su tajnim snimcima i dokumentima do kojih je došao Gardijan.

Hanan nije odgovorio na detaljna pitanja o aktivnostima i metodama tima, ali je istakao da „poriče bilo kakvo kršenje zakona“.

Istraga je otkrila detalje o tome kako Tim Horhe koristi dezinformacije i nudi tajno miješanje u izbore, bez traga, a taj tim radi i za korporativne klijente.

Hanan je istraživačkim novinarima rekao da su njegove usluge, koje drugi opisuju kao „crne operacije“, bile dostupne obavještajnim agencijama, političkim kampanjama i privatnim kompanijama koje su željele da tajno manipulišu javnim mnjenjem.

Jedna od ključnih usluga Tima Horhe je sofisticirani softverski paket, Advanced Impact Media Solutions ili Aims.

Taj softver kontroliše ogromnu armiju sastavljenu od nekoliko hiljada lažnih profila na Tviteru, Linkedinu, Fejsbuku, Telegramu, Džimejlu (Gmail), Instagramu i Jutjubu (YouTube). Neki avatari imaju i naloge na Amazonu sa kreditnim karticama, bitkoin novčanike i Airbnb naloge.

Djelatnosti Tima Horhe istraživali su novinari iz 30 medija, uključujući L’ Mond, Špigel i El Pais.

Related Posts