Svijet Vijesti

ITALIJANSKE OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE: TEŠKO ZAUSTAVITI MIGRANTE IZ TURSKE

Biće teško zaustaviti migrante koji dolaze u Italiju iz Turske, navele su italijanske obavještajne službe u godišnjem izvještaju Parlamentu, nakon brodoloma u ponedjeljak kod Kalabrije za koji se strahuje da je više od 100 migranata koji su napustili Tursku poginulo, uključujući nekoliko djece i najmanje jednu bebu.

Do sada su u nesreći potvrđene 64 žrtve, uključujući 13 djece i jednu bebu, prenosi Fena.

Tajna služba je u izvještaju navela da će se teško pozabaviti problemom rastućeg migrantskog vala iz Turske i da su spasilački brodovi koje vode nevladine organizacije faktor privlačenja za krijumčare migranata, prenosi ANSA.

Povećano spašavanje na moru

“Postoji porast migratornih tokova iz istočnog Mediterana, koji uglavnom odlaze iz Turske prema obalama Kalabrije, Pulje i Sicilije. Najviše je kurdskih i pakistanskih migranata, što označava porast trgovine ljudima, kao i zlostavljanje, što je postalo praksa, a iste grupe koje vrše trgovinu ljudima reklamiraju svoja putovanja i povezane usluge na društvenim mrežama i internetu”, navodi se u izvještaju.

Povećano je spašavanje na moru koje obavljaju brodovi nevladinih organizacija, uglavnom u libijskoj zoni traganja i spašavanja (SAR), dodaje se u izvještaju.

Prisustvo humanitarnih brodova predstavlja “logističku prednost za kriminalne organizacije koje upravljaju trgovinom migrantima, omogućavajući im da prilagode svoj modus operandi mogućnostima smanjenja kvaliteta korištenih plovila, a samim tim i povećanja nezakonite dobiti, ali izlažući ljude na brodu konkretnijem riziku od brodoloma”, navodi se u izvještaju.

Related Posts