Svijet Vijesti

GRČKA: VIŠE OD 30 MRTVIH U SUDARU VOZOVA

Najmanje 36 ljudi je poginulo, a 66 povrijeđeno u sudaru vozova blizu grčkog grada Larisse u utorak navečer, objavili su vatrogasci, prenosi Hina.

Sudarili su se putnički i teretni voz u centralnoj Grčkoj u utorak navečer, a spasilački timovi evakuiraju putnike iz zapaljenih vagona.

“Evakuacija putnika je u toku u vrlo teškim uvjetima s obzirom na ozbiljnost sudara vozova”, rekao je glasnogovornik vatrogasne jedinice Vassilis Varthakogiannis u televizijskom obraćanju.

U putničkom vozu bilo je oko 350 putnika, a u teretnom oko 20 željezničara. Televizija SKAI prikazala je snimke na kojima se vide vagoni koji su iskočili iz tračnica i gusti oblaci dima.

Četiri vagona oskočila iz tračnica

Policija, 40 vatrogasaca i 30-ak vozila hitne pomoći su na mjestu nesreće, javlja lokalni medij Onlarissa.

Konstantinos Agorastor, guverner šire regije Tesalije, rekao je za SKAI TV da su se sudarila dva voza – putnički voz koji je prevozio putnike iz Atene u Solun i teretni voz na relaciji Solun – Larissa.

“Sudar je bio vrlo snažan”, rekao je Agorastor i dodao da su četiri vagona iskočila iz tračnica, od kojih su dva “gotovo potpuno uništena”.

Uhapšene četiri osobe, vozovi greškom na istom kolosjeku

Grčke vlasti su uhapsile četiri osobe zbog smrtonosnog sudara, a istraga je i dalje u toku, prenose grčki mediji. Predsjednik Panhelenske željezničke federacije Janis Dicas je rekao da vjeruje da se nesreća desila zbog nečije greške.

Dicas je istakao da je jedina utjeha što se sudar nije dogodio unutar tunela koji su bili u blizini.

„Koliko god čudno izgledalo, ovo je greška. Urađeno je nešto što će nadležni istražiti, ali je napravljena greška“, rekao je on i napomenuo da on sam ima 40 godina iskustva i da ne može da kaže da li je greška napravljena na zemlji ili u vozu.

Dicas je objsnio da svaki voz napušta stanicu pod odgovornošću šefa stanice.

Odgovarajući na pitanje zašto je među uhapšenima i bravar, zajedno sa šefom stanice, on je rekao da „naredbe daje stanična kancelarija, a potrebne promjene se vrše električno“.

Dodaje da ostaje da se otkrije zašto su oba voza bila na istom kolosjeku, odnosno putnički voz na uzlaznoj, a ne silaznoj liniji i kako mašinovođa to može da percipira, ali nije u poziciji da zna da li dolazi drugi voz.

Kako kaže, svi razgovori sa šefom stanice se snimaju, a mašinovođa poštuje naređenja.

 

Related Posts