Svijet Vijesti

NOVI DETALJI POKOLJA U SAD-u, POLICIJA OBJAVILA SNIMKE NAPADAČICE

Juče su u pucnjavi u privatnoj hrišćanskoj osnovnoj školi u Nešvilu, na jugu SAD-a, ubijeni troje djece i tri odrasle osobe. Napad je izvela 28-godišnjakinja identifikovana kao Odri Elizabet Hll, bivša učenica škole, koju je policija ubila na mjestu događaja. Ubijena djeca imala su između osam i devet godina.

Džon Drejk, šef policije u Nešvilu, oslovio je napadačicu ženskom zamjenicom, ali je na pitanja novinara precizirao da se Odri Elizabet Hal izjašnjavala kao transrodna osoba. Još uvijek nije jasno je li napadačica službeno identifikovana kao žena ili muškarac.

Pucala na vrata

Policija Nešvila objavila je snimak koji pokazuje kako je napadačica ušla u školu. Snimak, za koju se čini da je s nadzornih kamera unutar zgrade, prikazuje Odri Hale kako puca na ulazna vrata, a zatim se penje kroz razbijeno staklo kako bi ušla.

Napadačica je na sebi imala crvenu kapu, maskirne pantalone i nešto što liči zaštitnom prsluku. Hale je u jednoj ruci nosila jurišnu pušku, dok joj je drugo, slično oružje visilo s lijevog boka. Nakon što je ušla u školu, na snimku se vidi kako luta pustim hodnicima škole, u jednom trenutku prolazi pored prostorije s natpisom “Ministranti”.

Policajci su otkrili manifest i karte zgrade u kojima se nalazi plan napada. Takođe su izvijestili da je napadačica ušla kroz sporedna vrata i pucala na drugom spratu do 10:27, kada je ubijena.

Pucala na policiju

Policija je ranije podijelila slike s mjesta zločina koje pokazuju da se Odri Hil spremala za paljbu kada je stigla policija. Prema policiji, pucala je na njihova vozila dok su se približavala, a jedno je pogodila u vjetrobransko staklo.

Na prvim snimcima i fotografijama takođe se vidi oružje korišćeno u napadu i njen automobil Honda Fit parkiran u blizini. Pucnjava je prekinuta oko 14 minuta nakon što je počela, kada je policija upala u zgradu i ustrijelila osumnjičenu.

 

Ko je Odri Hil?

Policija je objavila da je Odri nekada pohađala školu u kojoj je izvela pokolj. Web stranica, za koju se čini da je povezana s njom, ukazuje na to da je bila grafička dizajnerka i ilustratorica iz Nešvila koja je kreirala logotipe koji bi, kako stoji na njenoj stranici, “pomogli ispričati priču kompanije” i “dočarati neobičan i opušten osjećaj”.

Policijski portparol rekao je za ABC News da je Hil rođena kao žena, no ukazao je na to da na njenom profilu na društvenim mrežama stoji kako se koristila zamjenicom “on”. U kratkom telefonskom intervjuu za ABC News njena majka Norma rekla je:

“Trenutno je vrlo, vrlo teško”, prije nego što je zatražila privatnost. “Mislim da sam danas izgubila kćer”, rekla je.

Susjed porodice rekao je za ABC News da je Odri živjela u porodičnoj kući s roditeljima, koje je opisao kao “jako fine” i “vrlo religiozne”. Ona je diplomirala na Nossi College of Art & Design u Nešvilu 2022, potvrdio je za ABC News predsjednik i izvršni direktor škole Sajrus Vatandoost.

“Dok je bila u našoj školi, bila je talentovana umjetnica i dobra učenica”, rekao je Vatandoost o Hil. “Naše misli i molitve usmjerene su prema njenoj porodici, žrtvama i njihovim porodicama te prema našem gradu.” Objava na školskom Facebooku koja je u međuvremenu uklonjena pokazala je da je Hil zaradila barem jednu nagradu za dobar akademski uspjeh.

“Osim umjetnosti, uživam u igricama, gledanju filmova i bavljenju sportom”, napisala je Hil na ličnoj web stranici. “U meni postoji djetinji dio koji voli ići trčati po igralištu. Životinje su moja druga strast, tako da takođe uživam provoditi vrijeme sa svoje dvije mačke.”

129. oružani napad ove godine

Zastupnici savezne države Tenesija odmah su se oglasili na društvenim mrežama kako bi izrazili svoju zgroženost. “Silno sam ožalošćen zbog tragičnih vijesti iz škole Covenant”, napisao je na Twitteru republikanski senator Bill Hagerti.

SAD, gdje je u opticaju oko 400 miliona komada oružja, često je poprište masovnih pucnjava, pa tako i u školskim ustanovama. Oružani napad koji se dogodio u školi Covenant je 129. u SAD-u ove godine.

Related Posts