Svijet Vijesti

FINSKA OD DANAS I ZVANIČNO U NATO: ZAŠTO JE TO TOLIKO VAŽNO?

Finska će se danas i zvanično priključiti Sjevernoatlantskom savezu, što je izuzetno važno iz više razloga. Za početak, ulazak Finske u NATO će gotovo udvostručiti granicu Saveza i Rusije, koja s Finskom ima granicu od čak 1300 kilometara.

Ulazak Finske u NATO dogodio se izuzetno brzo – ratifikacija je dovršena u manje od godinu dana, što proces čini najbržim priključivanjem neke zemlje u novijoj istoriji NATO-a. Finska se, podsjetimo, odlučila prijaviti za članstvo u NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu krajem februara prošle godine.

Ulazak Finske u Sjevernoatlantski savez znači da se Članak 5 Povelje NATO-a odnosi i na Finsku. Podsjetimo, taj članak odnosi se na kolektivnu odbranu te navodi kako je “napad na jednu članicu NATO-a napad na sve njih”.

Važnost Članka 5

Ako se jedna od članica NATO-a pozove na taj članak, a druge članice se jednoglasno slože da je ta članica zaista napadnuta, svaka članica preduzima “mjere koje smatra nužnima, uključujući upotrebu oružane sile, kako bi povratila i održala sigurnost sjevernoatlantskog područja”.

Tokom Hladnog rata taj princip je u praksi efektivno značio da Sjedinjene Države jamče sigurnost manjim članicama protiv implicirane prijetnje Sovjetskog Saveza i njegovih evropskih saveznika u Varšavskom paktu.

Related Posts