Svijet Vijesti

SJEVERNA KOREJA PRIJTI NUKLEARNIM RATOM ZBOG VJEŽBE SAD I JUŽNE KOREJE

Sjeverna Koreja u četvrtak je optužila SAD i Južnu Koreju za eskalaciju napetosti do ruba nuklearnog rata kroz njihove zajedničke vojne vježbe i obećala da će odgovoriti “ofenzivnom akcijom”, javlja Rojters pozivajući se na državne izvore Sjeverne Koreje.

“Bezobzirna vojna američka histerija sukobljavanja, kao i njihovih sljedbenika, protiv Demokratske Narodne Republike Koreje dovodi situaciju na Korejskom poluotoku do nepovratne katastrofe… do ruba nuklearnog rata”, piše u tekstu na koji se poziva Rojters.

Američke i južnokorejske snage provode niz godišnjih proljetnih vježbi od marta, uključujući zračne i pomorske vježbe u kojim su i američki nosač aviona i bombarderi B-1B i B-52. To su i njihove prve velike vježbe desanta amfibija u pet godina.

Sjeverna Koreja bijesno je reagovala na vježbe, nazivajući ih probom za invaziju te je posljednjih sedmica pojačala vojnu aktivnost, otkrivajući nove, manje nuklearne bojeve glave, obećavajući proizvodnju više nuklearnog materijala za oružje i testirajući ono što je nazvala podvodnom bespilotnom letjelicom koja može nositi nuklearno oružje.

Prošlog mjeseca Sjeverna Koreja ispalila je interkontinentalni balistički projektil koji može pogoditi SAD, nazivajući to odgovorom na savezničke vježbe.

Related Posts