Svijet Vijesti

STOLTENBERG: NATO TREBA DA ČUVA JEDINSTVO, S OBZIROM NA SVE VEĆE PRIBLIŽAVANJE RUSIJE I KINE

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je važnost jedinstva unutar NATO-saveza s obzirom na sve veće približavanje Rusije i Kine.

U vrijeme kada se Peking i Moskva protive međunarodnom poretku utemeljenom na pravilima još je važnije da ostanemo jedinstveni, izjavio je Jens Stoltenberg juče, na konferenciji za novinare nakon dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a.

Dodao je da Kina odbija da osudi rusku agresiju, da preuzima rusku propagandu, podupire rusku ekonomiju i da obje zemlje pojačavaju svoje vojne aktivnosti u indo-pacifičkoj regiji.

Saveznici su jasno poručili da bi bilo kakva isporuka kineskog oružja Rusiji bila istorijska greška sa dubokim posljedicama, rekao je Stoltenberg.

Komentarišući izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da će razmjestiti taktičko nuklearno naoružanje u Bjelorusiji, uprkos tome što su se i Kina i Rusija nekoliko dana prije u zajedničkoj izjavi obvezali da neće raspoređivati nuklearno oružje izvan svojih granica, Stoltenberg je rekao da su zajedničke deklaracije prazna obećanja te da je potrebno pratiti što Rusija radi, a ne što govori.

Stoltenberg je istakao da će saveznici nastaviti da pomažu Ukrajinu kako bi pobijedila i opstala kao suverena i nezavisna nacija i kako bi se postigao pravedan i trajni mir.

Najavio je da će NATO nastaviti da podržava one koji se suočavaju s pritiskom Rusije, uključujući Moldaviju, Gruziju i Bosnu i Hercegovinu.

Related Posts