Svijet Vijesti

FBI I AMERIČKE KOMPANIJE PRIKUPLJAJU DOKAZE O RATNIM ZLOČINIMA U UKRAJINI

Ukrajina sarađuje sa američkim FBI-em i američkim kompanijama na prikupljanju dokaza o ruskim ratnim zločinima.

“Ukrajinske vlasti prikupljaju podatke sa ratišta i iz ukrajinskih gradova opustošenih ratom otkad je Rusija napala zemlju”, rekao je Alex Kobzanets, specijalni agent FBI-a koji je ranije radio kao pravni ataše agencije u Ukrajini.

Taj posao uključuje ispitivanje podataka sa mobilnih telefona, forenzičke analize uzoraka DNK, kao i analizu djelova tijela skupljenih sa ratišta, dodao je on, prenijela je Hina, pozivajući se na Rojters.

Agent je dodao da je američki FBI u proteklih godinu i po radio na pomaganju Ukrajini da identifikuje ruske kolaboracioniste i špijune koji djeluju u Ukrajini i ruske snage koje djeluju izvan Kijeva za vrijeme invazije, prenijela je Al Džazira.

Rat u Ukrajini glavna tema sastanka G7 sljedećeg mjeseca u Hirošimi

Ruski rat protiv Ukrajine biće glavna tema samita grupe G7 sljedećeg mjeseca, koji će se održati u Hirošimi u Japanu. Na samit će doći i američki predsjednik Džo Bajden.

Lideri grupe najmoćnijih ekonomija svijeta (Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i SAD) sastaće se na mjestu prvog nuklearnog napada ikad izvedenog.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je kako se nada da će tema nuklearnog razoružanja biti jedna od glavnih tema sastanka.

Related Posts