Crna Gora Vijesti

U NIKŠIĆU PROŠLE GODINE U SAOBRAĆAJU POGINULO DESET OSOBA

Iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima proizlazi obaveza Vlade Crne Gore da Skupštini Crne Gore dostavi Izvještaj o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima, najmanje jednom godišnje, najkasnije do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu. U skladu s tim, Uprava policije je sastavila Izvještaj o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima za 2022. godinu.

Na bezbjednost drumskog saobraćaja u 2022.godini uticao je i značajan priliv novoregistrovanih vozila, što je dodatno opteretilo inače nedovoljno razvijenu putnu mrežu i saobraćajnu infrastrukturu, pogotovo u većim gradskim sredinama kao i nedisciplina i neodgovorno ponašanje dijela učesnika u saobraćaju. Navodi se u izvještaju o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima za prošlu godinu. Aleksandar Deretić iz Centra bezbjednosti (CB) Nikšić za RTNK kaže da kada je na teritoriji tog grada tokom prošle godine bilo više od 500 saobraćajnih nezgoda.

,,Tokom 2022 godine na teritoriji Opštine Nikšić imali smo 547 saobraćajnih nezgoda, od toga 386 sa materijalnom štetom 184 lica su zadobila lakše tjelesne povrede, 55 lica teže tjelesne povrede i nažalost 10 lica je stradalo u saobraćajnim nezgodama. Izdato je oko 11 hiljada prekršajnih naloga i podneseno negdje oko 3 500 hiljade prekršajnih prijava. To su statistički podaci za 2022 što se tiče nadležnosti odjeljenja bezbjednosti Nikšić”, rekao je Deretić.

Podaci ovogodišnjeg izvještaja u odnosu na izvještaje prethodne, kaže Deretić, ukazuju na potrebu podizanja svijesti saobraćajne kulture.

,,Prethodne dvije godne s obzirom da je bila korona virus ne možemo uzeti baš kao relevantne zbog smanjene frekvencije saobraćaja a što se tiče prethodnih godina te brojke variraju ali broj saobraćajnih nezgoda se u nekom dijelu smanjuje, a mi se trudimo da to ide nekom silaznom putanjom”, istakao je Deretić.

Kako zaključuju u izvještaju samo zajedničkim, sistemskim djelovanjem, svih zainteresovanih društvenih subjekata možemo bitnije uticati na poboljšanje stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, povećanju pojedinačne i kolektivne svijesti i unapređenju saobraćajne kulture u Crnoj Gori.

Related Posts