Svijet Vijesti

VAŠINGTON I SEUL POSTIGLI KLJUČNI DOGOVOR O NUKLEARNOM ORUŽJU

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Južna Koreja postigle su važan sporazum kako bi se suprotstavile sjevernokorejskoj nuklearnoj prijetnji, javio je BBC.

Vašington je pristao da povremeno raspoređuje američke podmornice s nuklearnim naoružanjem u Južnoj Koreji i uključuje Seul u svoje operacije nuklearnog planiranja.

Zauzvrat, Južna Koreja je pristala da ne razvija sopstveno nuklearno oružje.

Prema novom sporazumu, SAD će svoje odbrambene obaveze učiniti vidljivijim slanjem nuklearne podmornice u Južnu Koreju prvi put u 40 godina, zajedno s drugim strateškim sredstvima, uključujući bombardere sa nuklearnim oružjem.

Dvije strane će, takođe, razviti Nuklearnu konsultativnu grupu koja će raspravljati o pitanjima nuklearnog planiranja.

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je da će Vašingtonska deklaracija ojačati saradnju saveznika u odvraćanju sjevernokorejskog napada.

Kako je naveo BBC, na obje strane raste zabrinutost zbog nuklearne prijetnje koju predstavlja Sjeverna Koreja.

Pjongjang razvija taktičko nuklearno oružje koje može gađati Južnu Koreju i usavršava svoje oružje dugog dometa koje može doseći kopno SAD-a.

SAD već imaju ugovornu obavezu da brane Južnu Koreju, a ranije su se obavezale da će koristiti nuklearno oružje ako bude potrebno.

Južnokorejski predsjednik Jun Suk Jul, koji je boravio u posjeti Bijeloj kući, rekao je da je Vašingtonska deklaracija označila neupitnu opredijeljenost SAD-a da poboljša odbranu, odvrati napade i zaštiti američke saveznike upotrebom nuklearnog oružja.

Related Posts